Фото: приватна архива

У Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду мају 2015, а у оквиру 20. Фестивала духовне музике „Хорови међу фрескама” наступио је новосадски Камерни хор „Класика нова“, састављен од чланова оперског Хора СНП-а, са програмом којим је обележено 50 година уметничког рада Александа С. Вујића. Хором је дириговала, поред Александра Вујића, и Весна Кесић Крсмановић и на тај начин је направила искорак ван оквира оперског репертоара.

Ове године на свечаном отварању 21. Фестивала „Хорови међу фрескама“ уручена јој престижна награда „Војислав Илић” за диригента у истраживачком раду и извођењу савремених неизведених партитура духовне музике, 2015.

Весна Кесић Крсмановић води и аматерске хорове – „Хашира” новосадске Јеврејске општине и „Јелачић” Хрватског културно-просветног друштва из Петроварадина, и са њима је имала великог успеха, освојене су и бројне награде.

„Јесте лакше радити са професионалним хором, јер су у питању нотално припремљени певачи који одлично владају техником. И самим тим се материјал брже савладава. Али је с друге стране велико уживање и откривати лепоту хорског певања са пензионерима, студентима, економистима, домаћицама… и са њима стизати од једног заједничког тона до четворогласа” – како је то раније изјавила награђена Весна Кесић Крсмановић.

Тренутно она припрема Хор СНП-а за гостовање опере Кнез Иво од Семберије 10. септембра у Неготину у оквиру 51. Музичких свечаности „Мокрањчеви дани“.