Наглашавајући да је почаствован што му је пружена „привилегија каква се ретко указује“ да води најстарији и најзначајнији српски театар, нови управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић каже да је свестан да пред њим није нимало лак задатак.
– Чека ме велики посао, јер знам какви су уметнички домети, али и проблеми у овој позоришној кући – рекао је Ђерић у петак, за „Новости“, у свом првом интервјуу у својству управника СНП.

Шта ће бити ваши први потези пошто у понедељак преузмете дужност од досадашњег управника Александра Милосављевића?

– Наредних дана биће формиран Управни одбор, а затим и постављени нови директори драме, опере и балета. СНП је велика институција, броји око 650 запослених. Око 100 људи, како сам информисан, има услове за пензионисање.

Покрајински секретаријат, оснивач СНП, најавио је да ће убудуће равномерније распоређивати средства институцијама културе, што, чини се у први мах, није добра вест за СНП коме је до сада додељиван највећи део буџета…

– СНП је највећи корисник тог буџета, а већина средстава намењена је за плате, што не значи да су те плате велике. Напротив. Имам обећање покрајинског секретаријата да ће у наредном периоду определити већа средства за културу. Сама чињеница да је Нови Сад кандидат за европску престоницу културе добар је тренутак да се све културне институције оживе и подстакну, тим пре што постоји могућност да се одређена средства добију и из европских фондова. Наравно, подршку очекујемо и од ресорног министарства.

У којој мери ћете се у креирању репертоара ослањати на стране и домаће ауторе?

– СНП је основано 1861. с циљем да негује национални репертоар, не само класику него и нове ауторе, али је последњих година тај циљ занемарен. Чињеница је да су неки аутори из иностранства имали привилегију да претходних година гостују у СНП за огромне хонораре, а да истовремено неки нови, такође квалитетни људи из наше средине нису добијали ту шансу. Мислим да је то погрешно и мора се променити.

Хоћете ли штедети и на гостовањима?

– Идеја Покрајинског секретаријата за културу је да сва народна позоришта појачају међусобну сарадњу за коју би се издвајала средства. Тако би СНП своје премијере већ у наредној сезони имало у Београду, Нишу, неким другим градовима и обрнуто.

Прва премијера у СНП 23. септембра биће Коштана Боре Станковића у режији Кокана Младеновића, представа коју су пратиле бучне полемике јер насловну улогу не игра жена. Да сте ви били у прилици да одлучујете, да ли би таква Коштана била на репертоару СНП?

– Вероватно не бих прихватио такву представу јер је она у СНП дошла са скандалом, а овој институцији, нарочитог угледа и значаја, скандали не треба да буду мерило популарности. Погледаћу представу и тек онда ћу моћи да судим да ли је та представа с правом или не изазвала толику буку у јавности.

Јованка Симић, Новости, 30. јул 2016.