Објављено:
876
прегледа

Награда „Жанка Стокић“ уручена Јасни Ђуричић

Фото: Зоран Јовановић

Глумици Јасни Ђуричић је у Народном позоришту у Београду уручена награда „Жанка Стокић“ за најбоље женско глумачко остварење у 2015. години, које је својом зрелошћу и богатством израза обележило позоришну, филмску и телевизијску уметничку продукцију.

Образлажући одлуку, жири је казао да је награду доделио Јасни Ђуричић због тога што уме да одреди тачну меру и прецизно пронађе „суптилне границе између крајности и нијанси“ и тиме својој сценској акцији обезбеди истинитост.

Изјава Јасне Ђуричић, РТС

Члан жирија, позоришни критичар Александар Милосављевић који је прочитао образложење, рекао је да иако је Јасна Ђуричић телевизијска и филмска глумица, она себе доживљава највише као позоришну глумицу.

„У позоришту она може све: да се бори и да гради, да се игра и разграђује, да војује властите, а каткад и туђе битке, да речито ћути, нема као камен, а присутна као планина, али и да сонговима до краја открива димензије ликова“, навео је Милосављевић.

Наводећи образложење одлуке жирија, истакао је да „Јасна не штеди редитеље, писце, а најмање своје колеге у чему је веома захтевна“, као да ни у једном сегменту позоришта не трпи „дилетантизам или произвољност“.

Додељујући награду, прошлогодишња добитница и чланица жирија Анита Манчић рекла је да постоје глумци и они ретки, попут Јасне Ђуричић, који свој нарочити дар добијају рођењем.

„Твоја оригиналност, моћ, слобода духа постају узор и покрећу све нас, ослобађају и изводе из нас самих. Част ми је да једном таквом бићу и узвишеном уметнику могу да уручим награду“, рекла је Манчић.


Овогодишња добитница награде „Жанка Стокић“ Јасна Ђуричић захвалила је свима, нарочито Мири Ступици која је много учинила за Жанку Стокић.

„Постоје приче које треба понављати да се не забораве и никада више не понове. Једна сам од ретких срећница која је у периоду од шест месеци добила два престижна признања – Добричин прстен и награду награду Жанка Стокић“, рекла је Ђуричић.

Ђуричић је позната по улогама у позоришним представама „Чудо у шаргану“, „Шекспир у Кремљу“, „Брод за лутке“, „Покондирена тиква“, „Господа Глембајеви“ и многе друге.

Пре него што је Ђуричић примила награду, приказан је кратак документарни филм, са инсертима представа у којима је глумила.

О награди је одлучивао жири у саставу Мира Ступица, прошлогодишња добитница Анита Манчић, в.д. управника Народног позоришта Дејан Савић, главни и одговорни уредник Вечерњих новости Ратко Дмитровић и позоришни критичар Александар Милосављевић.

Признање за најбоље женско глумачко остварење састоји се од новчаног износа, плакете и статуе вајара Миливоја Богосављевића.

Награда „Жанка Стокић“ установљена је 2003. године, на иницијативу Мире Ступице, а то признање додељују компанија Новости и Град Пожаревац.

Поред „Добричиног прстена“, ова награда је најважнија награда која се у Србији додељује за глумачку делатност.

Извор: БЕТА

Подели