Објављено:
744
прегледа

Порука за Светски дан игре, 29. април 2016.

Леми Понифасио – аутор поруке за Светски дан игре 2016. године

Од 1982. године, када је од стране Међународног позоришног института и Светске плесне алијансе при УНЕСКО-у, установљен Светски дан игре, овај дан се планетарно обележава и прославља сваког 29. априла. Датум је заправо рођендан Жана-Жоржа Новера (Jean-Georges Noverre, 1727-1810), зачетника модерне игре, а идеја посланице која кружи планетом и коју сваке године шаље играч или кореограф светске репутације, јесте да слави игру као јединствену уметничку дисциплину која има способност да превазиђе све културне, политичке или етничке баријере, и учини да људи говоре истим језиком.

Избор уметника који упућује посланицу за Светски дан игре, посао је Светске плесне алијанске, док је центарлна прослава на којој се сам аутор обраћа уз занимљиву презентацију свога рада, организована у централној сали УНЕСКО-а у Паризу. Дуг списак уметника који су били задужени да осмисле речи које ће славити овај дан игре и свих играча, подразумева између осталог и кореографе који су познати београдској публици, попут Акрама Кана, Мориса Бежара, Вилијама Форсајта, Матса Ека, Јиржија Килијана, Сидија Ларбија Шеркауија, Мурада Мерзукија… али и играча попут Маје Плисецкаје, Хулија Боке и многих других.


За 2016. годину аутор посланице је Леми Понифасио (Lemi Ponifasio), играч, кореограф, редитељ и дизајнер са Новог Зеланда, али и играч, редитељ и дизајнер. Од 1995. године, када је основао свој МАУ центар и компанију у Окланду, Понифасио ради на уједињавању уметника са свих страна света кроз јединствену уметност игре. Његови радови су настајали за Бијенале у Венецији, фестивале у Берлину, Авињону, Бечу и Единбургу, париски Theatre de la Ville, Оназисов културни центар у Атини, њујоршки Линколн центар, и друге престижне манифестације и позоришне институције. Наступ Понифасиове трупе МАУ, планиран је у париском театру La Villette, 29. априла, као саставни део прославе.

Леми Понифасио – порука за Светски дан игре, 2016. године

КАРАКИА (Молитва)

додирни свемир
извор наше свемоћи
осветли
лица наших предака
тако да можемо видети нашу децу

преплићући изнад поред испод
уједини све заједно
наше месо и кости
наше памћење

земља се окреће
људи се масовно селе
корњаче се окупљају у тишини
припрема
срце је рањено

стварај игру
покрет љубави
покрет правде
светлост истине

UNESCO Announces Lemi Ponifasio For International Dance Day

За ITI-WDA UNESCO,
Аја Јунг, потпредседник WDA EUROPE

Подели