Објављено:
759
прегледа

Анжелин Прељокаж, француски кореограф, у СНП-у

„Два изузетна балетска остварења у једном сату“

У Српском народном позоришту извешће се балетска остварења Свадба на музику Игора Стравинског и Ла Страваганца Антонија Вивалдија, у кореографији чувеног француског кореографа и играча Анжелина Прељокажа, у суботу, 9. априла на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 19.30.

Цена улазнице: 300,00 динара

Анжелин Прељокаж отворио је овогодишњи Београдски фестивал игре, 19. марта и како каже, још увек се добро сећа енергије публике у Србији, када је његова трупа извела специфичну представу „Оно што зовем Заборав“ пре пет година у престоници. Продукције овог познатог кореографа данас су део репертоара познатих балетских и плесних компанија, док су многе настале посебно за балет миланске Скале, Њујорк сити балет и Балет париске Опере. Добитник је значајних признања.

Године 1980. усавршавао се у Њујорку код Зине Ромет и Мерса Канингема, а након тога завршио је студије у Француској. Његови балетски педагози су, уједно, били и кореографи Вајола Фарбер и Квентин Руије. Као играч прикључује се групи Доминик Бажуе, пре него што је покренуо сопствену компанију 1984. године са којом ниже успехе као кореограф и извођач. Његов Балет Прељокаж, са 26 сталних играча, поседује свој дом – „Црни павиљон“ у граду Екс он Прованс, згради која је у целини посвећена плесној уметности.

Балет албанске националне Опере из Тиране први пут је на турнеји по Србији. Овај ансамбл гостоваће у три града: Београду, Новом Саду и Нишу.


О Балетској трупи албанске националне Опере из Тиране

Формирана је 50-их година прошлог века заједно са албанском Филхармонијом. Године 1953. заједно оснивају јединствени Театар опере и балета, а балетски ансамбл чине прваци. Ова балетска трупа касније се усавршава у балетским школама у Москви. Где год да су наступали, увек су били запажени. С великим успехом су гостовали у земљи и иностранству: у Кини, Италији, Француској, Грчкој, Турској, Македонији и на другим сценама. Ансамбл балета је почасно награђен признањем laurea honoris causa за допринос у развоју националног балета, као и многа друга државна признања. Последњих година балетска трупа изводи ремек-дела светских и домаћих балета.

Подели