Фото: С. Ђурић

– Трагични пожари су неопростива грешка – говори Миа Кнежевић за данашњи „Блиц“. Она припрема нову позоришну представу на основу писаног материјала и прича очевидаца. Прва проба у Српском народном позоришту заказана је за средину марта.

(из Представа о смрти 14 младих, Слађана Аничић, „Блиц“, 4. фебруар 2016)

Режије Мије Кнежевић у СНП-у: Госпођа министарка (као асистент редитеља), прем. 24. јануар 2014 и Небески одред (режија и костим) у копродукцији са Савезом драмских уметника Војводине, прем. 18. октобар 2014.

ПОЗОРИШНА ПРЕДСТАВА О ТРАГЕДИЈИ У КОНТРАСТУ И ЛАУНЏУ


Трагична смрт 14 младих у дискотеци Контраст и кафићу Лаунџ постаће тема представе редитељке Мие Кнежевић.

Редитељка Миа Кнежевић припрема позоришну представу на основу писаног материјала и прича очевидаца, а прва проба у Српском народном позоришту заказана је за средину марта.

– Смрт 14 људи је неопростива и непоправљива грешка нашег друштва и система. То је основни разлог због ког мислим да је потребно да се о томе проговори и у позоришту. Никада не смемо заборавити имена људи који су тамо страдали – каже Кнежевић. Она додаје како се стиче утисак да безбедност у нашем друштву није нешто на шта сви имају право.

Фотографија: Н. Михајловић
Фотографија: Н. Михајловић
– Због тога се и дешавају трагедије које остављају дубок траг и шаљу погрешну поруку грађанима. Стиче се утисак да је случајно то што је 14 младих настрадало у пожару, баш као што је случајно што неко од нас није био тамо. Све је препуштено игри случаја – каже Кнежевић.

Трагедија у Лаунџу догодила се када је Кнежевић била средњошколка, а пожар у Контрасту током њених студентских дана.

– За време студија желела сам да на факултету радим документарни филм о свему што се догодило, али то је компликован задатак за неискусног студента. Сада сам спремна да о томе проговорим кроз позориште – каже редитељка наглашавајући да је представа реализована уз подршку Бранка Миладиновића и Боже Далмације, родитеља настрадалих.

Бранко Миладиновић, отац настрадале Тамаре је каже да ће се представа сигурно дуго давати и да ће утицати на свест младих.

– Колико год да нам је било тешко да се свега присаћамо помогли смо редитељки јер је битно да се о томе говори на све могуће начине – каже Миладиновић.

У пожару који је избио 17. фебруара 2008. у Лаунџу страдало је осморо, а у Контрасту 2012. шесторо младих.

Слађана Аничић, Блиц, фебруар 2016.