Објављено:
821
прегледа

СПЕЦИЈАЛНА ПОХВАЛА ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ИГРЕ АУТОРСКОМ ТИМУ ПРЕДСТАВЕ „БАЛЕРИНЕ“

Поводом Светског Дана игре 29. априла, Удружење професионалних балетских играча, кореографа и балетских педагога Србије доделио је  ауторском тиму представе БАЛЕРИНЕ у извођењу Форума за нови плес Српског народног позоришта Специјалну похвалу, а овогодишња награда „Терпсихора“ додељена је кореографу и редитељу представе Они Народног позоришта у Београду Ђорђу Макаревићу.

Награда „Терпсихора“ установљена је 2011. године на иницијативу председника Професионалног Удружења Балета Србије и подршку чланова.

Специјална похвала додељена је ауторском тиму представе Балерине, уз образложење жирија да су ауторке – редитељка и драматуршкиња Милена Богавац, кореографкиња и асистенткиња режије Оливера Ковачевић Црњански и коауторке и извођачице (Јелена Алемпијевић, Соња Батић, Фросина Димовска, Милена Кркотић, Андреја Кулешевић, Јелена Марковић, Сања Павић, Иста Степанов и Сара Тошић), дале велики допринос у разумевању друштвено запостављене уметничке институције класичне и савремене игре у Србији.

„Оне разоткривају наизглед гламурозну професију, откривајући колико рада, труда, љубави и посвећености је потребно да би се бавиле уметношћу игре“, истакао је жири.

Балерине су „јединствена креативна целина избалансираних секвенци плеса и текста уједначеног уметничког захвата. Оне су спој до детаља искореографисаних плесних, текстуалних и свих других сценских кретњи, без импровизација, нејасноћа и пропуста у току комплексног уметничког тока збивања. Балерине су представа о љубави и лепоти, уметничко дело трајне вредности јер на нов и посебан начин расветљавају живот о игри и око ње“, истакао је жири.
Свечаност поводом доделе награде „Терпсихора“ и специјалне похвале, биће одржана на Светски дан игре, 29. априла, у Музеју Народног позоришта у Београду, уз отварање изложбе фотографија „Покрет и слика“ студената прве године Института за уметничку игру.

Доделу тих признања подржали су Министарство културе и информисања Србије и Институт за уметничку игру Београд.

balerineФотографија: Александар Рамадановић

Подели