Поводом 65. година Балета Српског народног позоришта Ани Ђурић, солистикињи Балета СНП-а, додељена је награда „Марина Олењина“ за врхунско и професионално уметничко стваралаштво.
Награду је доделила Габриела Теглаши, председница Удружења балетских уметника Војводине, 7. марта 2015. у Српском народном позоришту.

Ана Ђурић, лауреаткиња награде Марина Олењина, Удружења балетских уметника Војводине

У суботу, 7. марта 2015. године у Новом Саду, за све оне који су присуствовали представи „Лабудово језеро“ и додели награде Марина Олењина првакињи Балета Српског народног позоришта Ани Ђурић, догодило се једно незаборавно вече. Публика је у препуном гледалишту велике сцене „Јован Ђорђевић“ уживала у беспрекорном извођењу Аниног Белог и Црног лабуда. На крају представе, после дуготрајног и великог аплауза, пред балетским ансамблом и Оркестром, управник Српског народног позоришта, господин Александар Милосављевић је са искреним дивљењем и топлим речима исказао част Ани Ђурић и честитао Балету шездесет пети рођендан. После управника је Габриела Теглаши, председница Удружења балетских уметника Војводине и председница Комисије за доделу награде Марина Олењина, приступила микрофону и прочитала образложење награде, које гласи:

Ана Ђурић је балерина великог потенцијала. Почела је тако што је освојила Прва места на Републичким такмичењима, а онда је представљала своју земљу и на светским такмичењима у Риму, Варни и Берлину.
У Новом Саду је од 2011. године. Велика је срећа што је Ана одабрала да свој раскошни таленат дарује баш Српском народном позоришту.

Све своје улоге Ана је одиграла беспрекорно. Поред изузетне техничке сигурности и непогрешивог извођења најтежих улога, она у све улоге успева да угради и свој нарочити лични емотивни набој који ниједног тренутка публику не оставља равнодушном. И балетска критика се слаже да Ана своје улоге доноси веома зрело и са великом одговорношћу. Само њено кретање сценом одраз је једног брижљиво негованог манира који припада најбољима. У то смо се уверили гледајући је у улогама Одете, Одилије, Китри, Јулије, Ауроре.

Ана Ђурић је у свом континуираном раду остварила најзначајније улоге класичног репертоара. У јуну 2014. године гостовала је на Гала концерту у Румунији, а на децембарској турнеји, уз новосадски балет, представила се у девет градова Мексика.
Ова струковна награда Удружења балетских уметника Војводине је признање за све до сада одиграно и подстицај је за будући рад овој младој и талентованој балерини, пред којом је будућност. Из свега наведеног, трочлана Комисија у саставу мр Александар Илић, балетски уметник и кореограф из Београда, члан, мр Зоран Максимовић, театролог и директор Позоришног музеја Војводине, члан и Габриела Теглаши, председница Удружења балетских уметника Војводине и Комисије се сложила да награда Марина Олењина одлази у праве руке.

Оно што је још важно истаћи, је то што Ана осим талента поседује природну интелигенцију и изузетну сценску сналажљивост. Понекад изгледа као да се са најтежим балетским елементима поиграва. Наравно да иза те вештине стоји много рада у балетској Сали, јер је Ана вредна и брзо усваја знање које добија од свих оних са којима ради. Преко свих очекивања и великом брзином, „брзином светлости“, постиже сјајне резултате, ниже улоге једну за другом, па се без претеривања за њу може рећи да је већ звезда. Сасвим заслужено је добила ову и претходну награду Удружења балетских уменика Србије „Наташа Бошковић“. Многи се слажу да Нови Сад од оснивања до данас није имао овакву балерину!

Награда Марина Олењина, додељује се за врхунско професионално стваралаштво у области балетске уметности и као таква постоји од 2007.године. Носи име оснивачице Балета Српског народног позоришта, а чине је бронзана статуета, плакета и новчани износ. Не постоји временско правило када се ова награда додељује, (попут једном годишње, бијенално или некако другачије, како то код већине признања постоји), већ када се појави уметник који опис ове награде заслужује.

После представе је уприличен пријем где су се поред бројних званица нашли први, најстарији и најмлађи лауреати награде, тачније три генерације новосадског балета.

Габриела Теглаши, 10.03.2015, Нови Сад

nagrada