Објављено:
747
прегледа

65 ГОДИНА БАЛЕТА СНП-а И ДОДЕЛА НАГРАДЕ СОЛИСТКИЊИ АНИ ЂУРИЋ

Фото: М. Ползовић

У суботу 7. марта ће, поводом  65 година Балета Српског народног позоришта, бити уручена награда Удружења балетских уметника Војводине „Марина Олењина“ АНИ ЂУРИЋ, солисткињи Балета СНП-а.

Награду ће уручити Габриела Теглаши, председница УБУВ-а и председница Комисије за доделу награде, након представе „Лабудово језеро“ која почиње у 19.00 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“.

Трочлана комисија за доделу награде Марина Олењина за област балетске уметности, образована је у саставу:

    Габриела Теглаши, председница Комисије, лауреаткиња награде Марина Олењина, (2007. године) и председница Удружења балетских уметника Војводине,
    мр Александар Илић, члан Комисије, кореограф, балетски уметник и
    мр Зоран Максимовић, члан Комисије, театролог, директор Позоришног музеја Војводине.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Награда Марина Олењина је установљена 2007. године и додељује се за врхунско професионално уметничко стваралаштво. Награда носи име по оснивачици Балета у Српском народном позоришту, а бронзана статуета која се овим поводом додељује, рад је академског вајара Ласла Силађија. Балет Српског народног позоришта обележава 8. март, као свој Дан, када је 1950. године и основан.

Прва солисткиња Балета Српског народног позоришта, Ана Ђурић, је балерина великог потенцијала. Почела је тако што је прво освојила Прва места на Републичком такмичењу, а представљала је своју земљу и на светским такмичењима у Риму, Варни и Берлину.

У Новом Саду је од 2011. године. Велика је срећа што је Ана одабрала да свој раскошни таленат дарује баш овом позоришту.

Ана Ђурић је све своје улоге до сада одиграла беспрекорно. Осим изузетне техничке сигурности и непогрешивог извођења на сцени, она у све улоге успева да угради и свој нарочити лични емотивни набој који ниједног тренутка публику не оставља равнодушном. И балетска критика се слаже да Ана Ђурић велике, главне улоге доноси веома зрело и са великом одговорношћу. Само њено кретање сценом одраз је једног брижљиво негованог манира који припада најбољима.  У то смо се уверили гледајући је у улогама Одете, Одилије, Китри, Ауроре, Јулије.

Ана Ђурић је у свом континуираном раду остварила најзначајније улоге класичног балетског репертоара на сцени Српског народног позоришта. На децембарској турнеји 2014. године, уз новосадски балет, представила се у девет градова Мексика. У јуну 2014. године гостовала је на Гала концерту у Румунији.

Ова струковна награда Удружења балетских уметника Војводине је признање за све одиграно до сада и подстицај је за будући рад овој талентованој балерини.

С тога, Комисија се сложила да награда Марина Олењина Удружења балетских уметника Војводине иде у праве руке.

Подели