Легендарни РУСКИ КОЗАЦИ — водећи државни професионални играчки козачки ансамбл Руске Федерације.

РУСКИ КОЗАЦИ, који носе титулу Велики козачки балет, ексклузивно ће наступити  на сцени Српског народног позоришта 5. априла у 20.00, на сцени „Јован Ђорђевић“.

Повод организовања ове манифестације је свечано обележавање 70 година победе над фашизмом.

Ансамбл РУСКИ КОЗАЦИ носилац је многобројних државних награда и светских признања.

Руководилац ансамбла је генијални кореограф, Леонид Милованов, један од опуномоћених лица Председника Руске Федерације Владимира Путина по „Народном фронту“. Награђен је од стране бившег Председника Руске Федерације Дмитрија Медведева у 2010 г. звањем Народног уметника Русије.

РУСКИ КОЗАЦИ су еминентни носилац козачке културе, ансамбл који негује богату духовну, музичку и играчку козачку традицију и наслеђе бројних козачких региона Русије од реке Дона до Сибира.

У свом саставу имају виртуозне играче и сјајне певаче.

Обучени у живописне и оригиналне костиме, необичног колорита, играчи атлетске грађе, фантастичног умећа на бриљантан начин приказују легендарну храброст и гордост Козака. Њихова игра је инспиративна, пуна енергије, аутентичног ритма, страсти, а играчке вештине доведене до перфекције, до граница акробатике.

Постављајући себи најсложеније уметничке задатке, чланови ансамбла изводе кореографске и играчке бравуре са таквом лакоћом која је својствена великим мајсторима, због тога их са правом називају „Велики козачки балет“.

Осим перфектне технике њихови спектакли су испуњени  дубоким драмским ефектом, а кроз кореографске минијатуре пред очараним гледаоцима раскрива се „велика руска душа“.

Високим квалитетом и спектакуларним извођењем програма Ансамбл РУСКИ КОЗАЦИ освојио је читав свет, гостујући на свим континентима и престижним светским музичким и позоришним фестивалима.

У 2001 првој години наступали су на фестивалу у Единбургу Military Tattoo на којем је присуствовала и  енглеска краљица Елизабета II, која је била усхићена феноменалним извођењем и позвала их на пријем у част свог јубилеја.

После тога новине The Scotsman су написале сладеће о козацима: „Заборавите  Риверденс. Ова група је достојна да се сматра најбољом на свету“.

Сваки детаљ програма доведен је до перфекције – од костима до покрета, они напросто опчињавају публику неизмерном  енергијом, ефектном игром, сензационалним кореографским решењима, страшћу и узбуђењем.

У представи се користе оригинални козачки реквизити, израђени по музејским образцима: костими, топ, сабље, пушке који дочаравају прави колорит козачког живота.

Њихов долазак у нашу земљу представља велики културни догађај и својеврстан празник за све поклонике ове уметности!

Улазнице су у продаји на благајни Српског народног позоришта.