Фото: М. Ползовић

Награда „Предраг Пеђа Томановић“ коју додељује истоимена Задужбина, чији су оснивачи родитељи Милена и Милорад Томановић, уручује се сваке године 17. јануара на дан рођења „младог, великог глумца“.

Уручење Награде „Предраг Пеђа Томановић“ биће у суботу, 17. јануара 2015. године у 19.30 на сцени „Пера Добриновић“, пре почетка представе МИЗАНТРОП.

„Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети /и његов/ позоришни сан, сан пред стварношћу.“

Сврха Задужбине је додељивање награде за најбољу улогу коју је у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години остварио глумац рођен после 1964. године. Награда „Предраг Пеђа Томановић“ додељује се и најбољем дипломираном студенту глуме на српском језику на Академији уметности у Новом Саду чији просек оцена не може бити нижи од девет.

Жири у саставу: Јасна Ђуричић, глумица, Мирослав Мики Радоњић, театролог и Игор Бурић, позоришни критичар, донео је одлуку да се Награда „Предраг Пеђа Томановић“ за најбоље глумачко остварење на сцени Српског народног позоришта у току минуле 2014. године додели ЈОВАНИ БАЛАШЕВИЋ за улогу Ане у представи Оставите поруку или Бегунци,  по тексту и у режији Виде Огњеновић.

*Oве године награда најбољем дипломираном студенту Академије уметности у Новом Саду није додељена.


Досадашњи добитници Награде „Предраг Пеђа Томановић“:

Александар Гајин за улогу Ђоке у представи Сумњиво лице Б. Нушића у режији Дејана Мијача 1996, Борис Исаковић за улогу Алексеја у представи Мурлин Мурло Николаја Кољаде у режији Радослава Миленовића 1997, Јасна Ђуричић за улогу Мице у представи Мрешћење шарана Александра Поповића у режији Егона Савина 1998, Срђан Тимаров за улогу Лућиа, племића ветропира у представи Мера за меру Вилијама Шекспира у режији Дејана Мијача 1999, Борис Исаковић за улогу Анђела у представи Мера за меру Вилијама Шекспира у режији Дејана Мијача 2000, Југослав Крајнов за улогу Пушкина у представи Евгеније Оњегин А. С. Пушкина у адаптацији и режији Бранка Плеше 2001, Нада Шаргин и Арон Балаж у представи Право на Руса Угљеше Шајтинца у режији Оливере Ђорђевић 2002, Јована Стипић за улогу Жаклине у представи Наказе Богдана Шпањевића у режији Немање Петроњеa и Славица Бајчета за улогу Владиславе Чутуковић у представи Раванград Ђорђа Лебовића у режији Дејана Мијача 2003; Владимир Ћирковић за улогу Војцека у истоименој представи Георга Бихнера у режији Боре Драшковића 2004, Југослав Крајнов за улогу Илије у представи Тужна комедија (према Обломову И. А. Гончарова) у драматизацији и режијии Егона Савина 2005, Драгиња Вогањац за улогу Петруњеле у представи Дундо Мароје Марина Држића у режији Радослава Миленковића 2006, Гордана Ђурђевић Димић за улогу Марије Александровне Москаљове у представи Ујкин сан Ф. М. Достојевског у драматизацији и режији Егона Савина 2007, године, Гордана Јошић Гајин за улогу Марте у представи Неспоразум у ражији Радослава Миленковића 2008, Марија Меденица за улогу Ње у представи Ја или неко други Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића 2009, Сања Ристић Крајнов за улоге Наталије Ивановне у представи Три сестре А. П. Чехова у режији Радослава Миленковића и Дијане у представи Љубавни јади Вудија Алена аутора и редитеља Бранка Димитријевића 2010, Јована Мишковић за улогу Мери у представи Тајни дневник Вирдџиније Вулф по мотивима прозе В. Вулф, у режији Милене Павловић Чучиловић и улогу Дане у представи Ујеж Бранислава Нушића у  режији Радослава Миленковића 2011, Марко Савић за улогу Херувима у представи Зојкин стан Михаила Булгакова у режији Дејана Мијача 2012, Филип Ђурић за улогу Константина Гавриловича Трепљева у представи Галеб А. П. Чехова у режији Томија Јанежича 2013, Иван Ђурић за улогу Донија у представи Здрав(о) Живот(е)! / High Life Лија Мекдугала у режији Николе Завишића 2014.
 
Досадашњи награђени студенти: Радмила Томовић 1996, Душка Кукољ 1997, Југослав Крајнов 1998, Милован Филиповић 1999, Дамир Тодоровић 2000, Софија Белић 2001. Године 2002. и 2003. године награда најбољем дипломираном студенту није додељена. Године 2004. најбољи дипломирани студент глуме био је Дејан Средојевић  2005, Маја Цимеша  2006, Славица Вучетић 2007, Срђан Секулић  2008, Миња Пековић  2009. и 2010. није било студента са просеком преко 9.00, Александра Вељковић за 2011, Јелена Ђулвезан за 2012, Уна Ђелошевић за 2014.

***

Нови Сад, 12. јануар 2015.
Награда „Предраг Пеђа Томановић”

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ

Жири за доделу награде за најбоље глумачко остварење Задужбине „Предраг Пеђа Томановић”, у саставу: Јасна Ђуричић, глумица, Игор Бурић, позоришни критичар, Мирослав Мики Радоњић, театролог, видео је све драмске представе Српског народног позоришта у периоду од 1. јануара до 31. децембра 2014. године и донео једногласну

ОДЛУКУ
 
Награда за најбоље глумачко остварење Задужбине „Предраг Пеђа Томановић” у 2014. додељује се Јовани Балашевић за улогу Ане у представи Оставите поруку или Бегунци, текст и режија Вида Огњеновић.

Представа која је, између осталог, обележена упечатљивим глумачким остварењима, пружила је могућност Јовани Балашевић да још једном покаже неспорни и одавно доказани таленат. Градећи улогу балерине Ане реалистичким поступком уз дискретну и неопходну благу стилизацију, истовремено користећи сведену мимику и одмерен гест, прецизан и грациозан сценски покрет, Јована Балашевић оживела је суверен драмски лик, чија потресна судбина физичког и духовног изгнанства, емотивно отелотворује трауматичне последице ратних страхота деведестих година прошлог века.

 

ЈОВАНА БАЛАШЕВИЋ

Јована Балашевић, рођена 1980. у Будимпешти. Школовала се у Новом Саду, где је након Средње балетске школе уписала глуму на Академији уметности у класи Мише Јанкетића и дипломирала 2003. Од 2000. постаје хонорарни сарадник Српског народног позоришта, а од 2008. и стални члан Драме.

УЛОГЕ

У Српском народном позоришту:
Казанова Дејвида Грејга у режији Ђурђе Тешић, 2002.
Раванград Ђорђа Лебовића у режији Дејана Мијача, 2002.
Електра Данила Киша у режији Мише Јанкетића, 2005.
Ја или неко други Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића, 2007.
Скочиђевојка Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића, 2007.
Је ли било кнежеве вечере Виде Огњеновић у режији ауторке, 2008.
Полиција или чему све ово Славомира Мрожека у режији Петра Јовановића, 2008.
Ћелава певачица Ежена Јонеска у режији Бебе Балашевић, 2009.
Зојкин стан М. А. Булгакова у режији Дејана Мијача, 2011.
Парастос у белом Мирослава Антића у режији Петра Јовановића, 2011.
Сеобе Милоша Црњанског у режији и драматизацији Виде Огњеновић, 2011.
Оставите поруку или Бегунци Виде Огњеновић у режији ауторке, 2014.

Остале позоришне улоге:
Чекајући Годоа Семјуела Бекета у режији Бебе Балашевић (продукција „Салаjка“)
Мирис кише на Балкану Гордане Куић у режији Ане Радивојевић, Мадленианум, Београд
Tајна Грете Гарбо Мира Гаврана у режији Ђурђе Тешић, Мадленианум, Београд

ТВ серије:
– „Форе и фазони“ (3 серијала)
– „Наша мала клиника“
– „Заустави време“ Дарка Бајића

Филм:
– „Као рани мраз“ Ђорђа Балашевића