ЈЕЛЕНА КОНЧАР

мецосопран, првакиња Опере

Рођена у Кули. Дипломирала је на Факултету музичке уметности у Београду, у класи наше реномиране оперске уметнице, проф. Радмиле Бакочевић. Од 2003. је солисткиња Опере Српског народног позоришта.

Добитница је стипендија: из фонда Меланије Бугариновић за перспективног младог певача, Аните Мезетове за најуспешнијег дипломираног студента на катедри за соло певање, као и стипендије из фонда Бисерке Цвејић за највишу просечну оцену током студија.

На оперској сцени дебитовала је још као студенткиња, 2000. године. Од 2005. је и солисткиња Опере и театра Мадленијанум у Земуну где је у оквиру БЕМУС-а на премијери опере Хофманове приче тумачила улогу Никлауса.

Интернационалну каријеру почела је 2006. када је добила стипендију CEE Музиктеатра из Беча. У њиховој продукцији Фигарове женидбе (Марселина) је гостовала у Националном театру у Букурешту и Темишвару.

У сезони 2006/07. дебитовала је у Народном гледалишчу у Марибору, с улогом Розине у Севиљском берберину.

Од 2009. до 2011. године похађала је специјалистичке студије на Конзерваторијуму у Грацу, Одсек за оперу у класи проф. Joane Borovske-Iser. Последње две сезоне наступа у опери Кармен (Мерцедес) на Сегединском летњем фестивалу на отвореном.

Године 2012. наступала је у опери Дон Ђовани (Елвира) у бројним театрима широм Немачке, као гост ансамбла Румунске националне опере из Темишвара.

Наступала је с најбољим ансамблима у земљи као што су: Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар РТС-а, Гудачи св. Ђорђа, Арс Опера и многим другим камерним ансамблима. Сарађивала је са домаћим и страним диригентима: Младен Јагушт, Урош Лајовиц, Имре Топлак, Жељка Милановић, Александар Којић, Зоран Јуранић (Хрватска), Јон Јанку (Румунија), David Crescenzi (Италија), Сајмон Робинсон (Словенија), Mihaela Silvia Rosca (Румунија), Gergely Kesselyak (Мађарска).

Поред оперског певања, изразито негује концертно и ораторијумско певање. Одржала је концерте у земљи и иностранству изводећи дела Баха, Моцарта, Хајдна, Вивалдија, Брукнера, Бетовена, Малера и др.

Изводила је циклусе песама композитора: Шумана, Шуберта, Чајковског, Рахмањинова, Равела, Дебисија, Пуленка, Хонегера, Дуреја, Вагнера, Фореа, Де Фаље, Обрадорса, Брамса и др.

Оперски репертоар

Травијата (Флора), Набуко (Фенена), Риголето (Мадалена), Лучија од Ламермура (Алиса), Војвода од Рајхштата (Марија), Мадам Батерфлај (Сузуки), Кавалерија рустикана (Лола), Норма (Адалђиза), Дон Ђовани (Елвира), Кнегиња чардаша (Силва), Боеми (Мизета), Пикова дама (Прилепа), Зорка (Милева), Севиљски берберин (Розина), Посљедњи љетни цвијет (Госпођица Н. Н.), Кармен (Кармен, Мерцедес), Омнибус опера (С. Барбер: Партија бриџа – Џералдина), Чаробна фрула (Три даме), Поп Ћира и поп Спира (Јула), Пепељуга (Пепељуга), Фауст (Зибел), Аида (Амнерис)


Галерија

Награде

Током школовања наступала је на бројним међународним такмиченијма одржаним у Србији:
– 1998. Међународно такмичење младих певача „Петар Коњовић“ – 1. награда
– 1998. Међународно такмичење „Никола Цвејић“ – 1. награда и специјална награда за најбољег мецосопрана
– 1999. Међународно такмичење „Обзорја на Тиси“ – 1. награда и специјална награда за најбољег мецосопрана.

Годишње награде Српског народног позоришта, за најбоље остварење у сезони:
– 2006. за улогу Адалђизе (Норма)
– 2008. за улогу Силве у Књегињи чардаша
– 2012. за улогу Зорке Марић у опери Милева Александре Вребалов
– 2013. за улогу Розине у опери Севиљски берберин
– 2019. за улогу Ангелине у опери Пепељуга Ђоакина Росинија

На Интернационалном фестивалу савремене опере Армел у Сегедину (Мађарска), са Опером Српског народног позоришта освојила је награду за најбољег женског извођача за 2013. годину, тумачећи улогу Госпођице Н.Н. у опери Посљедњи љетни цвијет Зорана Јуранића. Као победница фестивала награђена је и учешћем на Новогодишњем концерту у Викторија холу у Женеви (Швајцарска).

Видео


Из медија

Солисти опере СНП за помоћ центру „Живети усправно“
До млађе публике лакшим репертоаром
Кармен и Ескамиљо загрејали страст и осећања публике