Наташа Тасић Кнежевић, фото: приватна архива

У понедељак, 8. априла, Опера СНП-а обележиће Светски дан Рома изведбом чувене опере „Кармен“ Жоржа Бизеа, на сцени Јован Ђорђевић, с почетком у 19 часова. Улазнице се могу купити на билетарници СНП-а, путем сајта или мобилне апликације.

Новосадска премијера ове опере изведена је 2022. године у режији Озрена Прохића к.г. (Хрватска), док ће на извођењу 8. априла оркестарским ансамблом Опере СНП-а управљати еминентни диригент Илмар Лапинш.

У главним улогама наступиће првакиња Опере Народног позоришта у Београду Сања Анастасиа (Кармен), првак Опере СНП-а Александар Саша Петровић (Дон Хозе), солисткиња Опере СНП-а Наташа Тасић Кнежевић (Микаела) и првак Опере СНП-а Жељко Р. Андрић (Ескамиљо).

Наташа Тасић Кнежевић, солисткиња Опере и уједно истакнута активискиња за права Рома као националне мањине у Србији, истиче своју захвалност Српском народном позоришту што је препознало значај Светског дана Рома.

„Светски дан Рома је дан свега онога што су Роми проживели кроз векове, али не само шта су проживели него и сећање на траг који су оставили у уметности и култури других народа. Ми хиљаду година уназад идемо светом, али не идемо светом мењајући себе него и мењајући свет око нас. Захвална сам Српском народном позоришту што је препознало значај Светског дана Рома и што ће га обележити чувеном опером Кармен. Војводина је мултикултурална средина. Овде се сусрећу људи који долазе из различитих друштвених заједница у националних мањина. Самим тим, Српско народно позориште је богато и прожето различитим утицајима, па је Светски дан Рома препознало као дан када сви ми треба да кажемо – Ја сам Ром, јер Ром значи човек“, објашњава Тасић Кнежевић.

Иако се ова опера данас сматра једном од најчувенијих у историји оперске уметности, њена премијера 1875. године била је осуђена на пропаст. Публика и критика оштро су негодовали због постављања на сцену ликова, за тадашње прилике, недоличног понашања, кријумчара, жена слободног понашања и ромкиње Кармен која нехајно одводи у пропаст наредника драгонске гарде Дон Хозеа, који је због ње занемарио своје војничке дужности и изгубио положај и част, док се она предаје другом мушкарцу – тореадору Ескамиљу.