Фото: М. Ползовић

У петак, 8. марта, у Новом Саду је преминуо Бранислав Јатић, великан оперске сцене СНП-а. Од најранијег детињства је био везан за позориште. Отац Стеван је био организатор аматерског позоришног живота у Војводини, а мајка Стана костимографкиња у СНП-у. Након завршене Гимназије у Новом Саду, уписује студије руског језика и књижевности које прекида да би се посветио певању. Солиста Опере СНП-а је био од 1977. до пензионисања 2013. године. У неколико наврата вршио је дужност директора Опере СНП-а. Добитник је бројних признања, поред којих су Октобарска награда града Новог Сада (1997) и Златна медаља „Јован Ђорђевић” (1998).

У марту 2023, на позив Жељка Р. Андрића, директора Опере СНП-а, враћа се на оперску сцену улогом Гремина у новој продукцији опере „Евгеније Оњегин” П.И. Чајковског. Након тога, планирано је да Јатић у СНП-у приреди изложбу о Фјодору Шаљапину и концерт у част Рахмањинова и Шаљапина. Непосредно пред смрт, Јатић је ангажован да тумачи улогу Синодаловог слуге у опери „Демон” Антона Рубинштајна. Поред тога, ангажован је да као лектор за руски језик помаже својим колегама у правилном изговору руског језика. Првој читаћој проби присуствовао је само два дана пред смрт.

Бранислав Јатић ће остати упамћен као бас изузетне звучности, музикалности, изразитог глумачког талента и стасите, маркантне појаве. Бавио се преводилачким радом и писањем и много је допринео популаризацији руске опере и књижевности на нашим просторима.

Испраћај ће се обавити у уторак, 12. марта, у 10.30 часова на Градском гробљу у Новом Саду.