Фото: Д. Раушки

У Српском народном позоришту почеле су пробе нове представе „Свет могућности“, чији је аутор и редитељ Харис Пашовић. Ова представа резултат је рада на међународном пројекту чији је циљ осветљавање живота особа са инвалидитетом, а премијера је заказана за суботу, 6. април.

„Свет могућности“ као главну тему има живот деце и људи са аутизмом и церебралном парализом, али и животе чланова њихових породица, институција које су део њихових живота, њихове свакодневице, изазова са којима се сусрећу… Аутор и редитељ Харис Пашовић истиче да није било лако направити драмски текст с обзиром да окосницу чини материјал чију суштину није могуће изразити речима, те да су глумачке креације пресудне за садржај.

„На представи радим са једном глумачком екипом која је веома дубоко ушла у цео процес. Ми заправо радимо годину дана на овом пројекту. Имали смо радионице у Новом Саду, у Будви, и у Сарајеву; радили смо и са нашом колегиницом Ларисом Липовац из Загреба која је кореограф и један од партнера у овој причи, али нама је кључно партнерство са институцијама које раде са особама са инвалидитетом. У Новом Саду, Сарајеву и Будви ми смо посетили центре и дневне боравке који се баве и где бораве особе инвалидитетом, проводили с њима време и стекли један одређени увид у њихове животе, који сад желимо да пренесемо публици“, објашњава Пашовић и додаје да је пред глумцима велики изазов, и глумачки и људски, али да не сумња да ће фантастично изнети своје улоге.

Пробе у Српском народном позоришту су практично почетак последње фазе овог пројекта, када ће сви учесници преточити своја искуства и оно што су кроз радионичарски рад научили у претходном периоду. Стручну подршку током целог пројекта ауторском и глумачком тиму пружају и представнице ШОСО Милан Петровић: помоћник директора Светлана Башевић и психолог Маја Кукобат, које су биле присутне и на првој читалачкој проби.

Према речима Хариса Пашовића, пут од идеје до реализације био је дуг, а Српско народно позориште је од самог почетка изразило веома велики интерес и жељу за овим пројектом, који ће свет особа са инвалидитетом учинити видљивијим.

„Радећи на представи ‘За шта бисте дали свој живот’ почели смо да размишљамо шта је са оним људима који имају тако отежан живот, а ипак они живе, њихови родитељи се боре за њих, институције се боре за њих… и то је био први контакт. Дакле, наш први контакт са школом Милан Петровић је био још 2016. године. И онда је дуго требало док смо развили концепт, пронашли продукционе околности и ево сада, после осам година, састајемо се овде у завршној фази овог пројекта“, каже Пашовић.

Поред аутора и редитеља Хариса Пашовића, уметнички тим чине: композитор Дино Шукало, сценограф Ивана Јанчић, кореографкиња Лариса Липовац, док су за костиме задужени Миња Давидовић и сам редитељ. На сценском говору ради проф. др Дејан Средојевић, а асистенткиња у режији је Јелена Антонијевић.

У представи играју: Гордана Ђурђевић Димић, Лидија Стевановић, Сања Ристић Крајнов, Јелена Антонијевић, Мина Павлица, Марија Фелдеши, Милан Ковачевић, Марко Савковић, Вукашин Ранђеловић, Аљоша Ђидић, Александар Сарапа, Раде Перовић.

Након премијере у Новом Саду, представа ће се изводити и у градовима партнерима – Сарајеву Загребу и Будви.

Пројекат у оквиру ког се припрема представа „Свет могућности” носи назив „Enabled Theatre“ и спроводи се у сарадњи између Српског народног позоришта, Центра EАST – WEST из Сарајева, Град Театра Будва и Плесног центра Тала. Пројекат је суфинансиран средствима Европске уније кроз програм Креативна Европа и подржан од стране Министарства културе Републике Србије.