Фото: М. Ердељи

У понедељак, 4. децембра, у доњем фоајеу сцене „Пера Добриновић“, са почетком од 18.00 часова биће отворена изложба слика Софије Јечине.

Рођена 1990. године у насељу Горјачије Кључи на Итурупу, највећем острву Курилског архипелага, СССР. Године 2010. је постала чланица омладинског удружења Савеза уметника Русије. Њена прва самостална изложба била је 2010. године у Курску, Русија.

Чланица Удружења уметника Русије и чланица Међународне асоцијације уметника Унеска постаје 2012. године. Исте године завршава студије на Курском државном универзитету са звањем магистра уметности.

Своју каријеру у Западној Европи започиње 2014. године када добија стипендију за град Шпејер (Немачка). Највеће изложбе уметнице одржавају се у Немачкој, Аустрији, Русији и Србији.

Њене слике се налазе у званичној збирци Белгородског уметничког музеја (Русија), Курског уметничког музеја (Русија), Музеја наивне уметности „Илианум“ (Шид, Србија), у приватним збиркама у Аустрији, Немачкој, Русији, Финској, Србији, Кини. Софијини радови су такође увршћени у званичну збирку Рајн-Пфалц-Крајс, Немачка.

Упоредо са успешном ликовном каријером, Софија је и ауторка књиге о Србији „Београд у Плавом“ (Издавачка кућа 4СЕ из Београда) у којој објављује око 70 својих кратких прича о Србима и својим доживљајима у новој домовини.

О Софијином животу је снимљен документарни филм „У потрази за местом“ (редитељ Мирослав Бата Петровић, Фикс Фокус).

Од 2017. живи и ради у Београду, где проналази инспирацију за своје стваралаштво у Србији, њеним пејзажима, ликовима и култури.

Изложба је доступна публици месeц дана.