Фото: В. Величковић

Прича о љубави и страдањима Владимира и Косаре

То није само прича о љубави и ратничким подвизима једног кнеза. То је песма о љубави између Владимира и Косаре, њиховој патњи, болу којом су се од раног средњовековног периода српске усмене и писане традиције и доцније, инспирисали и отргли је од заборава писци житија, историчари, уметници, књижевници, владари […]

Опера у два чина композитора Стевана Дивјаковића Владимир и Косара, према либрету који је приредио Стеван Дивјаковић, по истоименом либрету Петра Прерадовића и трагедији Владислав Јована Стерије Поповића, биће изведена 6. и 10. октобра, на сцени „Јован Ђорђевић“, у 19.00 часова, под диригентском управом Микице Јевтића.

Као израз наше представе, одлучили смо се за онирични реализам, односно реализам сна. У визуализацији представе имамо много материјалних елемената који упућују на реалност: монументална црква на сцени, историјски костими, али разграђивањем тих детаља и одвијањем радње залазимо дубље – у свет кошмара наших ликова.
(…) Уз три елемента класичне оперске поставке – текст, музика и драмски подтекст који говоре о ликовима, овде додајемо четврту димензију, персонификацију сваког лика. Тако је главни антагониста Владислав приказан као црни вук, главни предатор у шуми, крвожедан, али и усамљен, често и одбачен. На тај начин смо се у представи бавили и анатомијом зла, како човек постаје вук. Иако либрето не предвиђа ту линију радње, композитор је оставио простор у партитури који је за редитеља благослов. По либрету, Владислав је одрасли мушкарац (баритон), али је у представи његова рањива страна приказана у дечаку Владиславу а његова најтамнија страна – у вуку. Редитељско-драматуршким уписивањем добили смо причу и о његовом детињству, које се заснива на историјским чињеницама (Самуило је убио његовог оца, мајку, читаву породицу и оставља га као дечака, последњег из династије). [А. Николић. редитељ]

У улози дукљанског краља Владимира наступиће Стеван Каранац (6. и 10. окт.), Косару, Самуилову кћи, игра Дарија Олајош Чизмић (6. и 10. окт.), лик Самуила, бугарског краља тумачи Жељко Лучић (6. и 10. окт.), Владислава, Самуиловог синовца, игра Бранислав Станков (6. окт.) и Стефан Павловић (10. окт.), а у осталим солистичким улогама наступају Никола Баста, Јелена Станков, Горан Крнета и други.

Редитељ и сценограф представе је Александар Николић, кореограф је Александар Илић, костимограф Сенка Раносављевић а Хор је припремила Весна Кесић Крсмановић.

Учествују прваци, солисти, Хор и Оркестар Опере и Балет СНП-а.