Пројекат кофинансиран од стране Европске уније – програм Креативна Европа

Српско народно позориште у сарадњи са партнерима на пројекту ЈУ „Град Театар Будва“ (Црна Гора), „East – West“ центар из Сарајева (БиХ) и Плесни центар „Тала“ Загреб – Хрватска, у марту и априлу ове године почињу рад на другој фази пројекта „Свет могућности / Enabled Theatre“.

„Свет могућности“ је први регионални уметнички пројекат који ће кроз двосмерну размену, укључити уметнике, експерте и особе са потешкоћама у развоју као и њихове породице. Својеврсно истраживање кроз одређене форме планираних радионица, које ће се одржавати у партнерским земљама почев од марта месеца ове године, резултираће уметничким делом – представом која ће се играти у све четири земље наредне 2024. године.

Један од главних циљева пројекта је да публику кроз уметнички израз упознамо и приближимо им свет особа са потешкоћама у развоју и учинимо их више видљивим.

Поред уметничке представе, резултат пројекта ће бити и веб–сајт, намењен особама са потешкоћама у развоју, чија је израда у току. Ово ће уједно бити и први веб–сајт у региону, који ће омогућити особама са потешкоћама у развоју да на креативан начин међусобно деле разне садржаје.

У сарадњи са Школом за основно и средње образовање др „Милан Петровић“ у Новом Саду, у периоду од 20. до 26. марта почела је имплементација друге фазе пројекта „Свет могућности / Enabled Theatre“ кроз организацију вишедневних радионица у просторијама школе и у Српском народном позоришту.