Фото: А. Рамадановић

Балет који је настао у праскозорје Француске револуције, онај који се сматра прекретницом у историји балетске уметности – „Враголанка“ поново ће играти на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта и то 28. јануара као и 4. фебруара. Балет ће се изводити на музику француског композитора Луја Јозефа Фердинанда, либрету Жана Добервала и музичким аранжманима Џона Ланчберија.

У Српском народном позоришту своју последњу премијеру је имао 2019, а будући да носи ведрину и духовитост, као и одушевљење поштовалаца балетске уметности широм планете, било је неминовно да се врати на репертоар најстаријег српског театра.

„Ово дело носи најпозитивнију балетску музику у целокупној литератури, из ње се чита оптимизам на који нико не остаје равнодушан па ни наша публика, која је ову обнову дефинитвно чекала са великим нестрпљењем. Играчи су назаустављиви на сцени, понети том атмосфером, и музичари уживају у извођењу разигране „Враголанке“. Од почетка године, и Драма и Опера су имале две велике обнове, па тако и сада настављамо у великом стилу, што и приличи националном театру“, истакао је управник Српског народног позоришта Александар Станков.

У балету „Враголанка“ богата поседница, удовица Симон (коју традиционално тумачи мушки балетски играч), покушава да спречи љубав између своје лепе кћерке Лизе и сиромашног младића Колена. Иако су узалудни њени напори да Лизу уда за сина богатог газде, на крају тријумфује љубав младих, без обзира на различитост њиховог порекла.

Корегораф и редитељ је Калин Ханциу, сценограф је Саша Сенковић, костимограф Мирјана Стојановић Маурич, док ће овим маестралним делом дириговати Александар Којић који истиче велику радост када је у питању обнова „Враголанке“.

„Балет који је кроз историју постао неизбежан део балетског репертоара. Ово дело је, због своје предивне музике и ликова у њему, права похвала радости, весељу, срећи и животу. А то нам је, чини ми се, изузетно потребно у времену у ком живимо“, додао је маестро Којић.

У улогама су: Рејна Ремовић, Самјуел Бишоп, Андреј Колчериу, Давид Груосо, Александар Бечварди, Мина Радовић, Наојуки Ацуми. Учествују Балет и Оркестар Опере Српског народног позоришта.

Улазнице, сви заинтересовани, могу купити на билетарници СНП-а.