Фото: М. Миловић

Како изгледају први кораци младих будућих оперских певача? У било ком уметничком жанру, младима је увек неопходна подршка када ступају „на сцену“, па је тако Српско народно позориште одлучило да управо да ветар у леђа онима који требају да начине своје прве оперске кораке, а како?

Између завршетка студија соло певања и ступања на сцену, оперски студио је идеалан прелаз јер помаже младим солистима да постепено уђу на та велика врата најстаријег театра у Србији. Тако је СНП основало оперски студио „Војислав Солдатовић“ у оквиру ког уметници имају прилику да похађају часове код првакиње Опере СНП-а Виолете Срећковић, да раде са реномираним диригентом Александром Којићем и директором и диригентом Опере у Скопљу Дејаном Прошевим.

Директорка Опере Српског народног позоришта Сандра Миланков истиче да управо наши стручњаци раде са певачима на техници певања, уче како да припреме улогу, глуму и сценски покрет, али да ће са младима радити и професионалци светског реномеа.

„Тако ће нам на пример доћи маестро Марчело Мотадели, који тренутно ради са наших једанесторо чланова оперског студија. Јако је битно да један велик театар као сто је Српско народно позориште има свој оперски студио, јер може у оквиру истог да омогући певачима да наступају у мањим, средњим, касније и у већим улогама текућих представа. Након две године успесног похађања, певачи имају могућност да се запосле као солисти код нас. Главни принцип оперског студија СНП-а је да интегрише што више младих певача у свој ансамбл и пружи им што више праксе на сцени“, каже Миланков.

Оперски студио представља легат редитеља Војислава Солдатовића који је оставио дубок траг у опери Српског народног позоришта. На овај начин његово име и даље ће живети на сценама Српског народног позоришта.

Позориште има одговорност да да свој допринос у едукацији квалитетних солиста и тиме осигура будућу генерацију певача. А млади певач има обавезу да ради на свом усавршавању, тако је оперски студио неопходан за театар и младе солисте.