Фото: В. Величковић

После више од 20 награда за представу „Ко је убио Џенис Џоплин“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, жири овогодишњег фестивала „Борини позоришни дани“ одлучио је да овај уиграни ансамбл понесе још три – награда „Борисав Станковић“ за најбољу представу у целини, награда „Борисав Станковић“ за најбољу женску улогу коју су равноправно поделиле Соња Кеслер и Бојана Милановић, као и награду „Радослав Радивојевић“ за најбољу представу по оцени публике.

У истој недељи, представа „Ко је убио Џенис Џоплин“ изведена је на Интернационалним театарским сусретима Брчко дистрикта БиХ са којих се вратила са четири награде – Тијана Грумић добила је награду за текст, Соња Петровић за режију, Жељко Пишкорић за сценографију, док су Соња Кеслер и Бојана Милановић поново добиле награду за најбоље глумице.

Директор Драме Српског народног позоришта, Милован Филиповић рекао је да поред тога што представљају признања квалитетног рада, награде могу значити и бржи пут до нове публике, а глумцима и редитељима који су награђени, бржи пут до нових ангажмана.

„Посебно када се толики број награда додели једној представи као што је у нашем позоришту, у последњих две сезоне најмање, случај са представом „Ко је убио Џенис Џоплин“, то се рефлектује на признања представе, не само у земљи него и у региону зато је представа позвана у готово све земље бивше Југославије и не само то, ускоро ће представа учествовати на фестивалу Омладинских сцена у Дрездену, у Немачкој и учешће на том фестивалу заиста представља један од најзначајнијих позива које смо имали у последње време“, рекао је Филиповић и додао да је неизмерно задовољство што ће ансамбл имати прилику да се покаже у најбољем светлу у Дрездену јер је управо позориште у тог града у европским оквирим препознато као као предводник нових театарских стремљења и нових театарских форми.

„Нова публика и број људи који на сваком фестивалу гледа нашу представу је некако чини бољом, и сваким следећим играњем је она све значајнија и за мене и за целу ауторску екипу. Уживамо у овом продуженом животу представе који се догађа захваљујући овим фестивалима и због тога су ми још значајније ове награде“, рекла је редитељка представе Соња Петровић.

Гостовање представе „Ко је убио Џенис Џоплин” на престижном Европском фестивалу за младе позоришне редитеље Fast Forward заказано је за 12. и 13. новембар.

„Ко је убио Џенис Џоплин?” је интригантна представа са обиљем музичког репертоара која нас води у 1970. годину, у собу 105 холивудског „Лендмарк“ хотела, где је са само 27 година умрла Џенис Џоплин. Представа је рађена у копродукцији Српског народног позоришта и Омладинског савеза удуржења ОПЕНС.

Део профита од предсатве враћа се у ОПЕНС ФОНД ЗА ЛИЧНИ РАЗВОЈ Омладинског савеза удуржења ОПЕНС. Фонд за лични развој за циљ има оснаживања младих (старосне категорије од 15 до навршених 30 година живота). Фонд за лични развој током ове године подржао је 2 младе девојке месечном стипендијом у трајању од 10 месеци.

У представи играју: Бојана Милановић, Соња Кеслер, Вукашин Ранђеловић, Димитрије Аранђеловић, Стефан Вукић, Петар Бањац, Филип Грубач и Игор Сакач. Сценограф је Жељко Пишкорић, костимограф Сенка Раносављевић, а дизајнер светла Марко Радановић. За музички репертоар задужен је УВ бенд који музику у представи изводи уживо.