Међународни оперски студио „Војислав Солдатовић“ започиње са радом у оквиру Српског народног позоришта и намењен је младим певачима и диригентима од 20 до 35 година из Републике Србије и свих осталих земаља који су спремни да започну своје усавршавање и прве кораке на сцени. Имајући у виду све већу препознатљивост опере Српског народног позоришта у региону али и Европи, успешно учествовање на међународним фестивалима, управа позоришта је донела одлуку за оснивање међународног оперског студија „Војислав Солдатовић“ који ће почети са радом од краја октобра месеца. Руководиоци оперског студија ће бити Виолета Срећковић, првакиња опере Српског народног позоришта, Александар Којић, диригент Српског народног позоришта и Дејан Прошев, редитељ и директор опере из Скопља. У оквиру програма оперског студија биће организоване и стручне радионице током године и учешће у продукцијама оперског студија које ће обогатити и светски признати педагози и диригенти, попут маестра Константина Орбелиана директора Њу Јорк градске опере, Соње Мазар оперског педагога и директорке Јерусалимског оперског фестивала, Нелсона Калзија оперског педагога из Миланске скале, Давида Гаратини Рајмондија редитеља, Томаса Букстигела директора опере Хајделберг, Антони Брамела шеф диригента државног театра Гертнаплаз из Минхена и Жељка Лучића нашег светски прослављеног баритона.

Управник Српског народног позоришта Александар Станков је поводом оснивања првог међународног оперског студија изјавио да „је покретање овакве врсте програма за стручно усавршавање младих од изузетне важности за афирмацију младих уметника и да ће по први пут у нашој земљи млади певачи и диригенти имати прилику да обогаћују своје знање, како са професионалним уметницима Српског народног позоришта, тако и са реномираним и светски признатим уметницима из целог света. Оперски студио представља легат нашег редитеља Војислава Солдатовића који је оставио дубок траг у опери Српског народног позоришта. На овај начин потрудићемо се да његово име и даље живи на сценама Српског народног позоришта.“

Аудиција ће се одржати 17.10.2022. године са почетком у 14 часова на великој сцени „Јован Ђорђевић“ Српског народног позоришта, а сви заинтересовани треба да пошаљу пријаву са својом биографијом до 10.10.2022. године на мејл директорке Опере: sandra.milankov@snp.org.rs и припреме три арије које ће изводити на аудицији.