Прича о Боти који одлази на одслужење војног рока у тадашњу Југословенску народну армију где су већ увелико почели ратни сукоби, јесте централна прича нове представе Српског народног позоришта „Што на поду спаваш?“ у режији Кокана Младеновића.

Управо ова прича је прича писца Дарка Цвијетића и његове породице, који, служећи се чињеницама и фикцијом, приповеда описујући драматична и мучна збивања с почетка рата, да би је на крају сместио у данашње време. Поред свог рукописа, овог пута Цвијетић у представи учествује и као глумац.
Како каже Цвијетић необично је и велико, и страшно, и зачудно бити на сцени онај који је написао роман по којем је Кокан Младеновић урадио представу.

„Бити са сопственим ликовима, пробуђенима из романескности, разговарати с њима који су дошли и из маште и из стварности, смијати се, плакати, додиривати их, невјеројатно је и сулудо искуство, какво само театар још може саздати у свијету илузија које прождиру документе…Понекад помислим да они постоје и више од мене, који тек себе самога представљам. Може ли се и месо шетати кроз илузије? Може ли се и илузија својим воденастим формативом увући у тјелесност? Свака проба, сваки излазак пред гледаоце, били су ми и бит ће, изазов без преседана. Мислећи да сам завршном тачком на писању романа коначно га напустио, нисам могао ни слутити да ћу све поновно пролазити, овај пут “узводно”, истакао је Цвијетић.

Представа је настала у копродукцији Српског народног позоришта, Народног позоришта Сарајево и Драмског казалишта Гавелла. Поред Цвијетића, у представи играју и Александра Плескоњић, Свен Шестак, Маја Изетбеговић, Игор Павловић, Саша Крмпотић, Дарко Радојевић, Алдин Омеровић, Иван Грчић, Тена Немет Бранков, Мерима Лепић Реџеповић, Никола Баће и Стеван Узелац.


Свечано обележавање 162. сезоне 15. септембра

После одглагања спектакла због временских прилика, сада ће свечаност поводом отварања 162. сезоне бити уприличено 15. септембра на платоу Српског народног позоришта. Мултимедијални перформанс чију режију потписује Соња Петровић, има за циљ да покаже какве све планове имају све три уметничке јединице за надолазећу сезону.

У сат времена, присутни ће такође имати прилику да испрате сегменте представа – драмских, оперских и балетских које су обележиле прошлу сезону. Тако ћемо гледати младог Аљошу Ђидића који игра насловну ролу у представи „Мефисто”, глумицу Марију Меденицу чија представа „Неодустајање” не престаје да одушевљава публику, Драгињу Вогањац у новој представи „Кафка Машин”, али и сцену „Жртвовања” из оперског спектакла „Аида”, уз видео пројекције на којима ће Ана Карењина и Вронски, које тумаче прима балерина Ана Ђурић и првак балета Андреј Колчерију, извести плес фаталне љубави.

Тог 15. септембра, публика ће моћи да се упозна са новинама које је Српско народно позориште увело у претходној сезони, са посебним освртом на појачање које је ансамбл добио у виду младих.

„Све што смо до сада предузели, од 19. јануара, били су конкретни и планирани кораци који воде ка издизању једног јасног приоритета: ПРЕДСТАВЕ и људи који је праве. Задатак нам је да понудимо другачији организациони модел који би био примерен стварним потребама Позоришта, који би његов рад учинио ефикаснијим него што је данас, али га и прилагодити савременим трендовима, користећи позитивна искуства других. Задатак нам је да људе којима је представа основни производ, поставимо на место које им припада. Да растеретимо администрацију, да уложимо у младе људе, да уложимо у технику, да омогућимо простор у ком се безбедно и течно прави уметност“, објашњава управник Српског народног позоришта Александар Станков.

У протеклој 161. сезони, Српско народно позориште изнедрило је 18 премијера, ансамбли су били на преко четрдесет гостовања, Позориште је посетило више од 60 хиљада људи.

Наредна премијера је спектакуларна опера „Кармен“ у режији Озрена Прохића која ће бити изведена 30. септембра на сцени „Јован Ђорђевић“ СНП-а.