Фото: Ана Радуловић

Свечаност, поводом обележавања нове 162. сезоне Српског народног позоришта, која је била заказана за данас, 29. августа, померена је из разлога високог ризика по учеснике и технику услед најављеног лошег времена.

Будући да претходно најављено свечано отварање сезоне, односно мултимедијални програм у режији Соње Петровић, на платоу Позоришта подразумева велики број уметника али и опреме, руководство СНП-а одлучило је да ће свечаност бити одложена, те ће нови датум ускоро бити објављен.

Након 18 премијера, преко четрдесет гостовања, више од 60 хиљада посетилаца, спектакуларних извођења на отвореном, и почетком инфраструктурних радова, завршена је 161. сезона најстаријег националног театра, са великим очекивањима за наредну.

На матичној сцени у протеклој сезони одиграно је 156 представа, Српско народно позориште је у госте путовало готово 40 пута, а на велика врата СНП-а ушло готово 70 хиљада љубитеља театра.

Наредни спектакл је „Риголето“ а насловну улогу ће тумачити наш прослављени баритон Жељко Лучић 7. септембра у Српском народном позоришту.

Посебно препознатљив по извођењу Вердијевих опера, Жељко Лучић је свој професионални оперски деби имао 1993, као Силвио у Леонкаваловим Пајацима у Српском народном позоришту у Новом Саду. Ускоро је заблистао у улогама Белкореа у Доницетијевом Љубавном напитку, Енрика у Доницетијевој Лучији од Ламермура, Жермона у Вердијевој Травијати, Валентина у Гуноовом Фаусту и насловној улози у Евгенију Оњегину Чајковског.

Године 1998. Лучић се придружио списку главних уметника Франкфуртске опере, где је певао широк репертоар, али је славу стекао као вердијански баритон. Неке од Вердијевих улога које је певао у Франкфурту су Амонасро у Аиди, Гроф Луна у Трубадуру, Ецио у Атили, Монфор у Сицилијанском вечерњу, Ренато у Балу под маскама, војвода од Нотингема у Доницетијевом Роберту Девереу. Лучић је дебитовао у Холандској опери у улогама Монфора и Марчела. Певао је Жермона на свом првом наступу на Фестивалу у Прованси, а исте године певао грофа Луну у Театру у Фиренци. Деби у Метрополитен опери остварио је 2006. године као Барнаба у Понкијелијевој Ђоконди, са Виолетом Урмани као Ђокондом, и под диригентском палицом Бертранда де Билија. Након тога наступао је у Метрополитену и у улози Жермона, грофа Луне, као и у насловним улогама у Магбету и Риголету.

Сви заинтересовани улазнице могу пронаћи на благајни Српског народног позоришта.