Фото: В. Величковић

Близу 100 учесника, младих музичара и истакнутих светских уметника из читаве Европе наредних седам дана боравиће у Новом Саду у оквиру европског пројекта Sounds of Change.

Реч је о пројекту чији је циљ професионални развој младих европских музичара у оркестарском амбијенту, уз стварање услова за већу професионалну мобилност и развој каријера, а Српско народно позориште један је од партнера.

„Након европског пројекта Крос опера који смо завршили у априлу ове године, почиње нам нови пројекат суфинансиран од стране Креативне Европе. Sounds of Change је пре свега прилика не само за наше музичаре, већ за младе музичаре из Новог Сада и Србије који путем оваквих сарадњи могу да добију искуство рада у великом оркестру, умреже се са колегама из осталих европских земаља и добију прилику да сарађују са истакнутим именима светске класичне музичке сцене, чиме се пружа снажан ослонац младим уметницима у развоју њихове каријере и отвара могућност да остану код нас или у неком светском оркестру. За Српско народно позориште, пак, позив за још један европски пројекат јесте признање да се квалитетан рад види и ван граница наше државе и потврда да смо на правом путу“, објашњава управник Српског народног позоришта, Александар Станков.

Активности пројекта обухватају четири фазе организоване кроз четири годишња циклуса у којима ће се изабрани уметници сусрести са могућношћу професионалног усавршавања кроз оркестарске академије, фокусирајући се не само на унапређивање музичких вештина већ и на лични и професионални развој. Идеја је да тако новоформирани међународни оркестар наступи како на професионалним музичким фестивалима у Европи тако и да осигура простор за промоцију рада музичара. Поред музичара, прилику за развој каријере добиће и млади композитори као и оперски уметници.

„Први и други циклус прате класичну интернационалну оркестарску академију и припрему дела европских композитора, док ће се перформативни слојеви развијати за последња два циклуса укључивањем мултимедије и циркуске уметности. Поред синергије различитих уметности, један од циљева је такође и освајање нових концертних простора који ће остати као легат пројекта. Sounds of Change поред снажне подршке младим уметницима, жели да, кроз својеврсни уметнички активизам, допринесе развоју и еколошке свести али и подстакне нове генерације на размишљање о будућности Европе која истиче јединство различитости“, објашњава вођа пројекта новосадског тима Драгана Кузмановић.

Партнери на пројекту су Португалска филхармонија, уметничка организација Нолетиа из Шпаније, Интернационални музички фестивал Кобленц из Немачке, Културно друштво БСА из Словеније као и Српско народно позориште из Новог Сада.

Прва фаза пројекта Sounds of change завршава се у недељу 14. августа, извођењем Малерове пете симфоније у 20.30 часова на платоу испред Српског народног позоришта, као и уводном конференцијом у читав пројекат. Концерт је могуће пратити и широм Европе на платформи https://operasrpskonarodnopozoriste.studio20.rs/login.php