Амстердам, фото: Атеље 212

Три најпопуларније представе београдског Атељеа 212 новосадска публика може да погледа већ почетком маја и то као увод у фестивалски месец у овом Позоришту!

Представа „Амстердам“ реномиране израелске ауторке Маје Јасур Арад, у режији Иве Милошевић биће одиграна 6. маја, „Пристанак“ савремене енглеске позоришне редитељке и списатељице Нине Рејн, редитеља Небојше Брадића биће изведен 7. маја, док ће комад „Лажљивица“ Николаја Кољаде, у режији Стефана Саблића публика гледати 8. маја у Новом Саду.

„Ово је само почетак велике размене. За нас је изузетно важно, посебно поучени затвореношћу и пандемијом, да имамо прилику да покажемо све што радимо у овом позоришту, а што итекако има квалитет. Зато је договорено да Атеље 212 у мају представи најбоље код нас, а Српско народно позориште у новембру код њих“, објашњава директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић.

У центру збивања комада „Амстердам“ је главна јунакиња, израелска виолинисткиња која станује у Амстердаму и у поодмаклој је трудноћи. Једног дана мистериозни рачун за гас датиран још од 1944. године стиже на њену адресу на наплату. Овај догађај покреће низ узнемирујућих осећања и питања колективног идентитета, осећања изопштености, отуђености, неприлагођености. У представи играју: Драгана Ђукић, Ана Мандић, Дејан Дедић, Марко Грабеж и музичар Владимир Пејковић. Премијерно извођење представе „Амстердам“ у Атељеу 212 било је прво извођење овог комада на спрско-хрватском говорном подручју, као и прво извођење неког текста реномиране израелске ауторке Маје Јасур Арад на овим просторима, за коју је ова списатељица добила престижну награду за драмски текст Theatertreffen’s Stückemarkt prize, у Берлину.

„Пристанак” је моћна, болна али и забавна драма Нине Рејн, која проверава доказе са сваке стране и доводи грчку богињу Немезис у савремени капиталистистички свет, да непогрешиво усмери своју праведну срџбу и подели свима оно што им припада. Написан бритким језиком, паметан и вишеслојан комад Нине Рејн бави се актуелним темама, посебно блиским интерперсоналним односима који се преплићу и у професионалним и личним зивотима младих људи који су главни актери. „Пристанак” је премијерно изведен у лондонском Националном театру 2017, да би наредне сезоне био пребачен у Позориште Харолд Пинтер на Вест Енду. У представи играју: Бојан Жировић, Тамара Драгичевић, Марко Грабеж, Бранислав Трифуновић, Јована Гавриловић, Јелена Ступљанин и Софија Јуричан.

Николај Кољада, представаник „гвозденог века“ руске књижевности, један од најигранијих савремених драмских писаца, и у овој драми извлачи из мрака и осветљава ликове са руба, епизодисте који ни у сопственом животу не играју главне улоге. Две јунакиње лажљивице су две старије жене, једна другој неопходне, које се срећу у малом, неугледном провинцијском музеју националне историје и непотребних реликвија. Свађају се, сумњају, негирају и сећања и животе једна другој, доводе у питање истинитост и тврдњи и постојања сваке од њих. Сумњајући у другу, посумњају и у себе и за кратко време обе губе крхке ослонце својих тужних неприметних живота. Ово је урнебесна, топла и духовита прича о самоћи, о потреби за пријатељем, о пролазности и великим сновима на споредним колосецима. У представи играју: Јелисавета Сека Саблић и Горица Поповић.

Гостовање Атељеа 212 биће само увод у фестивалски месец у Српском народном позоришту који се наставља мини фестивалом Наши дани, а следи га и Стеријно позорје. Сви заинтересовани, улазнице могу пронаћи на Благајни СНП-а или путем сајта Српског народног позоришта.