Глумац СНП-а Аљоша Ђидић добио је награду „Предраг Пеђа Томановић“ за 2021. годину, за улогу К. у представи „Кафка машин“ у режији Вељка Мићуновића.

Жири у саставу: Валентин Венцел, глумац и директор Новосадског позоришта, Наташа Гвозденовић, позоришна критичарка и Предраг Штрбац, редитељ оценили су да у представи сложеног садржаја, млади глумац Аљоша Ђидић врло прецизно и нијансирано гради лик К.

Без обзира на чињеницу да је у питању млад глумац, Аљошина интерпретација је изузетно зрела, надахнута и емотивно испуњена. Средства којима се служи су веома разноврсна, а у исто време је врло доследно следио захтеве самог дела и вешто користио простор који му је редитељ са потпуним поверењем пружио.

Глумац Аљоша Ђидић истакао је колико су важне овакве потврде за младог глумца, те се захвалио породици Томановић, као и Српском народном позоришту.

„Захваљујем се Српском народном позоришту на поверењу које ми је пружено. За мене је то врло значајно јер ми је пружена шанса да константно будем у тренингу, а то је за младог глумца изузетно значајно, да иде из процеса у процес, да игра у делима великих писаца, да ради са великим редитељима и самим тим упознаје и себе и позориште и ансамбл“, истакао је Аљоша Ђидић.

Мајка Предрага Пеђе Томановића Милена Томановић, као и сестра Хелена Михић сложиле су се да на овакав начин Предраг живи нови облик живота.

„Изузетни таленти имају своју мисију – кратко трају али онда добијају нови облик живота, као што је ово а то је вечност“, рекла је сестра Хелена Михић, док је мајка Милена додала: „Пеђа је последњу награду добио као најбољи млади глумац Србије за улогу у представи „Бела кафа“. Када је преминуо, ми смо одлучили да наставимо његов пут. Знам колико су њему значиле награде, и увек се радовао, те смо одлучили да оснујемо Задужбину“.

Управник СНП-а Зоран Ђерић рекао је да је Аљоша Ђидић већ на неколико представа показао свој изузетан дар, као и да је ова била велики изазов за младог глумца.

„Аљоша Ђидић је глумац који је већ на неколико представа показао свој изузетан дар. Последања представа која му је донела ову награду је представа „Кафка машин“. Рађена је на један необичан начин и то је за младог глумца био још већи изазов. Имао велики задатак и он га је успешно реализовао, тако да публика свакако ужива у овој представи и Аљошиним креацијама“, истакао је управник Српског народног позоришта др Зоран Ђерић.

Награду ће доделити Хелена Михић, 25. јануара пред представу „Крваве свадбе“ која ће бити изведена у оквиру Игорових дана.

Награду додељује Задужбина „Предраг Пеђа Томановић“ сваке године 17. јануара, на дан рођења „младог, великог глумца“. Оснивачи Задужбине су родитељи Милена и Милорад Томановић, а сврха је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.