Фото: С. Дорошки

У суботу, 6. новембра у Београдском драмском позоришту, изведена је представа „Крваве свадбе“ Федерика Гарсије Лорке, у режији Игора Вука Торбице. Ово изванредно извођење, публика је поздравила стојећим овацијама, чиме је заокружен овогодишњи мини фестивал „Наши дани“. Након сваке представе, одржан је округли сто, које је водила театролошкиња и новинарка РТС-а Снежана Стаменковић.

Директор Драме СНП-а, Милован Филиповић, истакао је да су „Наши дани“ у потпуности оправдали очекивања, те да наредни круг фестивала очекујемо у мају.

„Пре свега, огромну захвалност дугујемо Београдском драмском позоришту за сјајну организацију и незаборавно гостопримство. Све представе изведене од 2. до 6. новембра наишле су на изузетан пријем и код публике и код колега из БДП-а. Разговори након представа били су садржајни и врло отворени. Изнето је прегршт похвала на рачун наших представа, глумаца и позоришта. Оно што је по мом мишљењу најлепши утисак „Наших дана“ је велика подршка коју смо на сваком кораку осетили. Реакција младих глумаца БДП-а након извођења представе „Ко је убио Џенис Џоплин?“ је јединствена и незаборавна. Тренутак када су се глумци два позоришта заједно нашли на сцени и отпевали и отплесали последњу музичку нумеру, даје овом фестивалу и овој идеји пун смисао”, истакао је Филиповић и додао: „Све честитке, наравно заслужују и наши глумци и људи из технике СНП-а за беспрекорна извођења на сценама где су услови прилично другачији у односу на матичну. Посебно је важно нагласити и пожртвовање младих глумаца Душана Вукашиновића, Пеђе Марјановића и Аљоше Ђидића који су за веома кратко време ускочили у улоге, заменивши болесног колегу и на тај начин омогућили само одржавање фестивала“.

Током пет дана, од 2. до 6. новембра, београдска публика је уживала у пет представа Српског народног позоришта: „Тартиф“ ауторски пројекат Игора Вука Торбице, по мотивима оригиналне Молијерове драме, „Вештице из Салема“ Артура Милера, у режији Никите Миливојевића, „Ко је убио Џенис Џоплин?“ Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, „Бура“, рађена по делу Вилијема Шекспира, у режији Кокана Младеновића и „Крваве свадбе“, у режији Игора Вука Торбице.