Фото: Městská divadla pražská

У Српском народном позоришту гостоваће у уторак, 16. новембра 2021. Градска позоришта Праг из Чешке (Městská divadla pražská) са представом Тесла.

У комаду Тесла редитеља и сценаристе Јакуба Максимова, представљени су кључни моменти у животу и раду једног од највећих проналазача свих времена. Глумачки трио Штепан Лустик, Карин Биликова и Милан Ведрал део су физичког експеримента пуног муња, и у читавом низу апарата који носе Теслино име, претварају унутрашњи свет богатог проналазача у наелектрисане позоришне слике на граници духовне праксе и физичке лабораторије. Никола Тесла је током свог живота водио не само рат наизменичне струје са једносмерном, већ и битку струја хаоса против поретка и, најзад, борбу прошлости са будућношћу.

Драматург је Карел Краточвил, сценограф и костимограф је Олга Зиебинска, за музику је задужен новосадски композитор Лазар Новков, за видео продукцију Ондреј Нуслауер.

Представа се изводи на сцениПера Добриновић“ с почетком у 19.30, траје један сат и 35 минута и нема паузу.

Улазнице су у продаји од 1. новембра.
Цена улазнице је 1000,00 динара и важе сви редовни попусти – за ђаке, студенте, пензионере и за организоване посете 20%.

Упозорење: У продукцији се користи стробоскопско светло, које није погодно за гледаоце са епилепсијом. На сцени су и струјни удари.

Из критика:

Тесла је успешна, на моменте веома изненађујућа представа, на којој и одрасли и најмлађи школарци могу да се забављају и диве својствима струје. Чак и упркос илустративним објашњењима, детаљи техничких принципа Теслиних проналазака остају тајни.“
Мари Реслова, Aktuálně.cz

„Поред тога, експерименти чине продукцију спектаклом који одузима дах, пун изузетних визуелних искустава.“
Барбора Битнерова, informuji.cz

„Максимов и његов креативни тим успели су да створе свеж комад (опростите ми на коришћеној метафори) са снажним набојем, који се заснива на генијалним и ненаменским функционалним идејама.“
Вероника Швецова, Divadelní noviny

„Његов Тесла је изграђен на низу малих смешних ситуација које често изазивају „вау ефекат“ и поуздано држе пажњу гледалаца.“
Мартин Ј. Швејда, Lidové noviny