Наш град, фото: Мила Пејић

Српско народно позориште на самом почетку новембра угостиће две представе – 4. новембар резервисан је за представу „Наш град“ у режији Мие Кнежевић, Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, док ће одмах сутрадан, новосадска публика гледати монодраму Светлане Патафте „Осјећајте се к’о дома“.

Редитељка представе „Наш град“ Миа Кнежевић рекла је да је одабрала да исприча једну ретку причу која тематизује сам феномен живљења и смртности, те да је комад Торнтона Вајлдера редак драмски текст који се бави једноставношћу свакодневног, предвидивог живота.

„Он нема за циљ да испитује велика људска превирања, већ суптилно испитује грађански морал, перфидност људске заједнице, доводи у питање уходане традиције и пита се – где нам промиче смисао? Да ли је живот само испуњавање форми и конвенција или је могуће производити смисао и доживљавати га? Ова прича изражава цикличност животног тока, па тако не третира само појединце из прошлости, већ улази у дијалог и са савременим људима. Са акцентом на теме свакодневног живљења, умирања, борбе за еманципацију, брака – ова представа је позив на путовање кроз време и простор. Шанса да се, уз мало гледаочевог пристанка на фантастику, домашта припадање целом, великом свету – у оваквом тренутку који нас је цивилизацијски затекао и покренуо да се питамо – а куда смо заправо кренули“, истакле је редитељка.

За превод и адаптацију задужен је Ђорђе Петровић, а у представи играју: Јован Торачки, Наташа Илин, Милан Колак, Наташа Луковић, Мирко Пантелић, Миа Радовановић, Милош Војновић, Дејан Карлечик, Стефан Јуанин.

Монодрама „Осјећајте се к’о дома“ у режији Вање Јовановић, у изведби Светлане Патафте бави се културом живљења у Хрватској и менталитетом њених грађана из визуре једне странкиње. Ова представа на духовит начин приказује оно што је људима у Хрватској уобичајено – необичне навике, свакодневне ритуале и одређене друштвене норме понашања које странцу могу бити неуобичајене, несхватљиве или у потпуности апсурдне.

Своја искуства прича нам странкиња која у Хрватску долази као туристкиња, а онда одлучује остати. Преноси своја искуства од првог доласка до тренутка када је одлучила одабрати Хрватску као свој дом, испреплићући фрустрирајуће и апсурдне ситуације с лепим моментима које ту доживљава.

Српско народно позориште новембар започиње премијером представе „Мидлсекс“ у режији Јоване Томић заказане за 1. новембар, у копродукцији са Омладинском престоницом Европе, Нови Сад, а целокупан репертоар за наредни месец, пронађите на сајту Српског народног позоришта.