Фото: В. Величковић

Десетоминутним стајаћим овацијама Новосађана, вином, црвеним тепихом и балом поводом Оперетских прича на задату тему Опере Српског народног позоришта затворено је месец дана Позорнице под звездама на крову ТЦ Променада!

„Оперски опус пун је великих прича о љубави, пријатељству и храбрости која је постојала у доба највећих невоља. Из тог разлога, ми у Опери Српског народног позоришта верујемо да нас покрећу приче. Тачно тако – причама које покрећу – отворили смо 160. сезону концертом на платоу испред Позоришта, а сада је тачно тако, опет под ведрим небом, и затварамо. Добродошли на Оперетске приче на задату тему“, речено је на почетку догађаја и увертира иż оперете Књегиње чардаша је могла да почне.

Синоћ је на крову ТЦ Променада одржан шести цонцерт у само месец дана. Оперетским причама на задату тему претходиле су четири узбудљиве позоришне недеље на отвореном. Од дечије недеље и опера за децу Чаробна фрула, преко роцк недеље са представом Ко је убио Дженис Джоплин и Роцк опером, затим филмске недеље и концертом Звиждук у 8, све до оперске недеље и два концерта за оперску публику.

„Нас уметнике, покреће пуна сала и енергија публике, и то нам је највише и недостајало последњих годину и по дана. Онај секунд паузе пре громогласног аплауза на крају је оно за шта ми уметници живимо и тежили смо томе да се вратимо. Чињеница да се на сваком концерту тражила и карта више говори нам да је и публика била гладна нашег програма подједнако колико и ми“, каже маестро Микица Јевтић, диригент Опере Српског народног позоришта.

Програм у оквиру редовног репертоара Позоришта, али на отвореном није се десио случајно, објашњавају у тој институцији. Реализација репертоара заправо је резултат сарадње коју та институција има са ТЦ Променада.

„Позорница под звездама је заправо наш залог за будућност. Ви, као културна институција, имате обавезу да едукујете и градите стално нову и младу публику. То је задатак који већина институција код нас заборавља. Тржни центри су окупљалишта пре свега младих људи, стога и не треба да чуди да управо у њима препознајемо партнере“, објашњава директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

„У врло јасној жељи и намери да на најквалитетнији начин подржимо све значајне градске манифестације, родила се и ова сарадња – и сада већ, можемо рећи традиционално, другу годину за редом – нашим суграђанима познати репертоар постављамо на изузетно атрактивну локацију, а то је кров “Променаде”, који у будућности свакако видимо као један од најбољих простора за организације оваквих и сличних догађаја. Што се нас тиче, ова сарадња је тек почела, сигурни смо да ћемо је на обострано задовољство наставити и у будуће, и сигурни смо да смо заједничким снагама и заједничком енергијом створили нову омиљену културну дестинацију свих грађана Новог Сада и Војводине“, закључује менаџер ТЦ Променада, Борис Стевовић.

Када је о Српском народном позоришту реч, до краја сезоне публику очекује још један спектакуларан концерт. Наиме, управо ће Оркестар Опере Српског народног позоришта наступити на Ташмајдану, где ће уз највећу оперску диву данашњице, Елину Гаранчу, 4. јула извести концертну верзију опере „Кармен“ композитора Жоржа Бизеа.