Фото: Срђан Дорошки

У Српском народном позоришту данас је потписан Протокол о сарадњи између Српског народног позоришта и Тржног центра „Променада“, чиме се озваничила дугогодишња сарадња између две институције.

Након што је, као друштвено одговорна фирма, „Променада“ помогла неколико пројеката, пре свега Опере Српског народног позоришта, сада је и званчно успостављена сарадња.

„Кренули смо са идејом да направимо занимљиву најаву опере Фауст, пред премијеру 2019. године, да би се испоставило да је то био први видео који је постао виралан и обишао регион, а да је потекао из наше куће. Тако смо видели да ова сарадња може да функционише“, истакао је директор Опере Српског народног позоришта, Александар Станков.

Сарадња се наставила већ следеће године када је Позориште препoзнало кров „Променаде“ као одлично место за летњу позорницу, која недостаје нашем граду, а потом и кроз важан пројекат са НУРДОР-ом, поводом Светског дана деце оболеле од рака. Ове године, Српско народно позориште, уз подршку „Променаде“, отворило је летњу сцену на којој, у безбедним условима, оперске и драмске представе могу да се изводе на отвореном.

„ ‘Позорница под звездама’ је заправо наш залог за будућност. Ми, као културна институција, имамо обавезу да едукујемо и градимо стално нову и младу публику. То је задатак који већина институција код нас заборавља. Тржни центри су окупљалишта пре свега младих људи, стога и не треба да чуди да управо у њима препознајемо партнере“, рекао је управник Српског народног позоришта, др Зоран Ђерић.

Програм „Позорнице под звездама“, која је почела 4. јуна, управо је тако конципиран. Представама за најмлађе, као што је опера за децу Чаробна фрула, али и оне младе, као што је представа коју је Српско народно позориште урадило у копродукцији са ОПЕНС-ом – Ко је убио Џенис Џоплин? и Rock opera.

„ТЦ ‘Променада‘, као друштвено одговорна компанија, има велико задовљство што је у прилици да овако блиско сарађује са институцијом као што је Српско народно позориште. У врло јасној жељи и намери да на најквалитетнији начин подржимо све значајне градске манифестације, родила се и ова сарадња – и сада већ, можемо рећи традиционално, другу годину за редом – нашим суграђанима познати репертоар постављамо на изузетно атрактивну локацију, а то је кров ‘Променаде‘, који у будућности свакако видимо као један од најбољих простора за организације оваквих и сличних догађаја.
Што се нас тиче, ова сарадња је тек почела, сигурни смо да ћемо је на обострано задовољство наставити и у будуће, и сигурни смо да смо заједничким снагама и заједничком енергијом створили нову омиљену културну дестинацију свих грађана Новог Сада и Војводине, закључује директор ТЦ ‘Променада‘, Борис Стевовић.

„Позорница под звездама“ део је редовног званичног репертоара Српског народног позоришта, који на крову ТЦ „Променада“ траје четири недеље јуна.

Следећи концерт на репертоару је концерт филмске музике – „Звиждук у осам“, а следи недеља оперских класика са два тематска концерта: „Приче на задату тему: Dolce vita“ (23. јун) и „Оперетске приче на задату тему“ (26. јун).

Улазнице за све програме купују се на Билетарници Српског народног позоришта, а програми почињу у 20.00 часова.

Четвртак, 17. јуна 2021.