Фото: Владимир Величковић

Десетоминутне стајаће овације Новосађана постави представе Српског народног позоришта Ко је убио Џенис Џоплин, отвориле су rock недељу Позорнице под звездама на крову ТЦ Променада!

Друга представа на репертоару летње позорнице Српског народног позоришта одиграна је синоћ пред „пуном салом“ и у сасвим другачијим условима за позориште.

„Добродошли у Позорницу под звездама и хвала вам што истрајавате са нама и кроз ове пандемијске услове. Оно што не знате јесте да је ова представа замишљена да се игра управо овако, на отвореном, на готово концертном простору где стварно можете да се уживите у доба једне јаке жене и безвременске музике. Млади глумци и редитељка чију ћете представу вечерас гледати су управо оно како Позориште замишљамо даље да градимо“, речено је на самом почетку програма, а онда је са заласком сунца Џениска кренула на фестивалски пут.

„Са сигурношћу могу да тврдим да је јааако мало фалило да сви људи у публици устану из својих седишта, попну се на сцену и заиграју са бендом. Срушили смо четврти зид и позоришне конвенционалности и нико није остао равнодушан на прави рокенрол“ истиче редитељка представе Соња Петровић.

Представа Ко је убио Џенис Џоплин тек је отворила сјајну недељу. Следи меморијално извођење Rock opera – Who wants to live forever у славу недавно преминулом пијанисти Александру Бањцу, са бројним гостима. Борис Режак, Бојана Стаменов, Ненад Пагонис, Бранко Копривица, само су неки од специјалних гостију уз добро познате солисте.

„Ова Rock opera је наша прича о бесконачности једне музике, једног времена и једног музичара који је са нама стварао. За нас, а верујем и за публику, ово ће бити посебно емотивно извођење. Велики број Александрових пријатеља видећемо управо на сцени“, објашњава диригрент, Федор Вртачник.

Прати је филмска недеља, коју покреће биоскоп Cineplexx Promenada, специјалном ревијом филмова „Недеља домаћих филмова“ током које ће бити приказани неки од највећих домаћих филмских наслова свих времена, уз бројне активације, а финале ће бити велики концерт филмске музике на самом крову.

„Звиждук у 8 је омаж двојици невероватних уметника који су недавно преминули од последица коронавируса – Ђорђу Марјановићу који је изводио управо нумеру под тим називом, као и чувеном филмском композитору Зорану Симјановићу који је недавно преминуо од последица коронавируса. То је музика из филмова уз које смо одрастали, плакали, смејали се. Реч је о најпопуларнијим композицијама из српске кинематографије и њихов велики квалитет је препознатљивост. Као што су реплике из домаћих филмова ушле у свакодневни говор и неисцрпно се понављају, тако је и музика постала антологијска. Музиком која има уметничку вредност а прати српски филм, желимо да се вратимо у неко сасвим друго време и музику сместимо у потпуно другачији амбијент. Није ово пуки концерт, већ искуство“, каже директор Опере Српског народног позоришта Александар Станков.

Филмску недељу пратиће одмах оперска недеља са два оперска концерта за сладокусце – Dolce vita и Оперетске приче на задату тему.

Читав програм део је редовног, пре свега оперског, репертоара Српског народног позоришта, једино је локација нова. Како кажу у Позоришту, локација на отвореном, омогућава већи број публике у сасвим безбедним условима, са маскама и дистанцом и уз све протоколе и епидемиолошке мере које важе како у позоришту, тако и у тржним центрима.

„Опере, позоришне представе и концерти побуђују емоције, стварају успомене, зближавају људе, граде пријатељства и љубави. Сви смо ми социјална бића и имамо потребу за слободом, а управо одлазак на концерт и представу је живљење те слободе са пријатељима и блиским особама. Ова година закочила је све и на јако груб начин показала колико нам културни догађаји недостају и колико је „нова нормалност“ коју одређени кругови пропагирају, и у којој не би били у блиском контакту са другим људима, потпуно супротна органским потребама наших бића“, закључује Станков.

Карте за све програме су ограничене и купују се на благајни Српског народног позоришта или позоришном онлајн сервису.