Фото: С. Дорошки

Заједнице професионалних позоришта Војводине и Србије одржале су у понедељак састанак у Српском народном позоришту у Новом Саду, где је кључна тема била усвајање идеје о креирању Позоришне уније Србије, која би се огледала у спајању те две струковне организације.

Том сусрету присуствовало је 30 представника из театара широм Србије, који су размењивали идеје и искуства, и разговарали о веома актуелним позоришним темама, а састанак су предводили председници те две Заједнице – Валентин Венцел, управник Новосадског позоришта и Спасоје Ж. Миловановић, управник Народног позоришта Ниш.

„Већ неко време заговарамо идеју о припајању заједница, која се базира на потреби оног дела струке, спремног на сарадњу и заједничко размишљање и деловање”, изјавио је председник Заједнице професионалних позоришта Војводине – Валентин Венцел.

Он сматра да је циљ да се замисао спроведе уз уважавање историјских и естетских тековина којима располажу обе струковне заједнице, као и поштовање специфичности сваког појединачног театра.

Сврха постојања овакве позоришне уније је обликовање заједничког наступа представника позоришта на територији Републике Србије, како је наведено на састанку, као и формулисање заједничких проблема.

Такође, циљ ове идеје је и успостављање трајне комуникације између позоришта и надлежних органа – министарства и локалних самоуправа, ради унапређења и афирмације позоришне уметности у Србији.

Први корак ка реализацији биће припрема првог примерка оснивачког акта који ће уједно бити и повод за наредни састанак чланова Заједнице професионалних позоришта Војводине и Заједнице професионалних позоришта Србије.

Извор: Танјуг, 25. мај 2021.