Фото: Дејан Петровић

У Српском народном позоришту одржана је данас, 15. јануара 2021. конференција за медије поводом саопштења добитника награде „Предраг Пеђа Томановић“. На конференцији су учествовали управник СНП-а Зоран Ђерић, директор Драме Милован Филиповић, Милена Томановић, један од оснивача Задужбине „Предраг Пеђа Томановић“, Хелена Томановић, сестра Предрага Томановића и добитнице Соња Исаиловић, Бојана Милановић и Аница Петровић.

„Награда која носи име Предрага Томановића остаје трајно посвећена глумцима његовог духа, његове осећајности и заиграности, свим оним врсним играчима који ће, и у временима после свих одсањаних снова, наставити започети /и његов/ позоришни сан, сан пред стварношћу“.

Награду додељује Задужбина „Предраг Пеђа Томановић“ сваке године 17. јануара, на дан рођења „младог, великог глумца“.

Oснивачи Задужбине су родитељи Милена и Милорад Томановић, а сврха је додељивање награде за најбољу улогу коју је остварио глумац у Српском народном позоришту у Новом Саду у претходној календарској години.

Задужбина, такође, додељује и награду најбољем дипломираном студенту мастер студија глуме на српском језику на Академији уметности у Новом Саду чији просек оцена не може бити нижи од девет, а на основу предлога Академије уметности.

Жири, који је радио у саставу Валентин Венцел (председник жирија) глумац и директор Новосадског позоришта, Наташа Гвозденовић позоришни критичар и Предраг Штрбац позоришни редитељ, одлучио је да награда равноправно припадне двема глумицама – Соњи Исаиловић и Бојани Милановић за улогу Џенис Џоплин у представи Ко је убио Џенис Џоплин? Тијане Грумић, у режији Соње Петровић, копродукција СНП и ОПЕНС.

Награде „Предраг Пеђа Томановић“ биће уручене у суботу, 16. јануара, на сцени „Пера Добриновић“, после извођења представе Ко је убио Џенис Џоплин?.

Образложење жирија

Година за нама, када је позоришна уметност у питању, није била за дуго сећање, пре свега због околности у којима су позоришта радила.

И поред тога, у Српском народном позоришту изведено је шест премијера и остварено неколико врхунских улога. Нажалост, многе представе нису често репризиране и чекају на нормализацију околности како би се показале пред публиком. Представа која је, упркос свему, успела да пронађе пут до публике, да придобије и стручну позоришну јавност и појави се на неколико фестивала у 2020. години, свакако је представа Ко је убио Џенис Џоплин? према тексту Тијане Грумић, концепт и режија Соња Петровић.

У овој представи несумњиво су главни утисак две сјајне глумице – Соња Исаиловић и Бојана Милановић. Обе тумаче глумачки и певачки врло захтевну улогу Џенис Џоплин, а снагом дара, невероватном енергијом и вештином интерпретације, доносе изузетан квалитет и истинско уживање за публику. Поступак редитељке да две глумице играју насловну улогу може се окарактерисати као изванредан и веома креативан, а Бојана и Соња су својим талентом и богатством сценског израза, успеле да такав поступак учине спектакуларним.

Одлуком Академије уметности из Новог Сада, најбољи студент студијског програма Глума на српском језику који је завршио основне академске студије у календарској 2020. години је Аница Петровић, у класи професора Никите Миливојевића.

Фото: Дејан Петровић