Фото: приватна архива

Живојин Новков, балетски играч, кореограф и педагог у пензији, преминуо је у 82. години живота у Новом Саду, у петак 3. јула 2020. године.

Сахрана ће се одржати у понедељак, 6. јула у 13 сати на Успенском гробљу у Новом Саду.

In memoriam: Живојин Жика Новков (1938 – 2020)
Живојин Жика Новков, балет почиње да учи у Балетском студију Милене Поповић, а затим похађа Државну позоришну школу – Балетски одсек у Новом Саду. Од 1. септембра 1958. године постаје члан балетског ансамбла Српског народног позоришта и ванредно завршава средњу Балетску школу. У Српском народном позоришту је 1973. године стекао статус епизодног солисте.

Са Балетом Српског народног позоришта гостовао је у Италији, Белгији, Холандији, Луксембургу, Румунији, Мађарској, Египту…

Са осећајем за покрет и јаким сценским изразом, одиграо је много улога које карактеришу гротеска и драмски израз.

Године 1981. одлази на специјализацију за кореографа на Руски институт за позоришне уметности ГИТИС у Москви.

Из Српског народног позоришта одлази у пензију 1988. године и у периоду до 1992. године наставља рад као педагог и кореограф Балетске школе у Перуђи (Италија), балетског ансамбла Позоришта у Печују (Мађарска) и Универзитета у Алабами (Бирмингем, САД). Након тога радио је као педагог и кореограф у Српском народном позоришту и Балетској школи у Новом Саду.

Улоге: Лицитар (Лицитарско срце), Јаго (Отело), Барон (Госпођице са кровова), Ален (Враголанка), Абдурахман (Рајмонда), Врач (Петар Пан), Роки (Прича са западне стране), Зафир и Вукан (Стамена), Фроло свештеник (Есмералда), Конрад (Љубав за љубав).

Кореографије: Жар птица (Печуј, Бирмингем, СНП), Алтум Силенцијум (Печуј – праизведба), Ожалошћена породица (СНП – праизведба), Копелија поводом јубилеја 45 година Балетске школе у Новом Саду…