ВЕСНА КЕСИЋ КРСМАНОВИЋ

диригент Хора

Рођена у Суботици 1961. године. Музичко образовање (студирала композицију у класи проф. Енрика Јосифа, хорско дириговање у класи проф. Војислава Илића и проф. Даринке Матић Маровић). Оркестарско дириговање и диплому стекла 1985. године у класи професора Станка Шепића на Факултету музичке уметности у Београду. Усавршавала се у Италији (Сијена, Ф. Ферара) и Мађарској, у класи диригента Етвош Петера (Бартоко). Ангажована је као асистент диригента Милоја Николића при хору АКУД-а „Жикица Јовановић Шпанац” и касније као асистент проф. Станку Шепићу при хору ОКУД-а „Иво Лола Рибар” у Београду.

Провела четири године у педагошком раду у музичким школама „Лисински”, „Славенски” у Београду, те добијала награде на фестивалима и такмичењима (републичка, савезна) младих музичара у категорији оркестра, хорова и камерне музике.

Запослена у Српском народном позоришту као диригент оперског хора, а као диригент од сезоне 1987/88. године до данас.

У току дугогодишњег рада са хорским ансамблом новосадске опере прошла је мноштво премијерних оперских наслова уз одржавање постојећег репертоара. Стручна критика редовно истиче уметничке квалитете новосадског оперског хорског колектива.

Остале активности

Основала је Женски камерни хор 2001. године у оквиру Опере СНП-а, са којим је гостовала у многим градовима широм Војводине.

Као диригент хора Јеврејске општине Нови Сад, под именом „Хашира” од 2003. године броји значајне успехе и наступе широм земље и Европе. Хор се редовно враћа „огрнут” златним или сребрним одличјем са међународних фестивала и такмичења у категоријама камерних хорова. Истакнута је специјална награда за дириговање (Slovakia Cantag 2009).

Године 2004, у оквиру ХКПД-а „Јелачић” у Петроварадину, оснива се певачка секција, која, дугогодишњим радом, прераста у озбиљан вишечлански хор. Негује се широк репертоар од традиционалних народних, преко класичних до литургијских и црквених „попјевака”. Хор је заузео 3. место на такмичењу Војвођанских хорова у Руми (50. Фестивал музичких друштава Војводине) и често гостује широм Војводине, Хрватске и Далмације са врло запаженим успехом. Године 2014. је снимљен ЦД у част Илије Округића Сремца.

Од 2014. руководи мешовитим хором „Хармониа”, чији је оснивач Гркокатоличка парохија св. Апостола Петра и Павла, заједно са Русинским културним центром.

Године 2015. на Фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама” у Саборној цркви у Београду, на завршној вечери фестивала, наступила је са професионалним камерним ансаблом „Класика Нова”, састављена од оперских хорских певача. Том приликом је изведена захтевна савремена литургија, композитора проф. Александар Вујића.

Галерија

Награде

– Годишња наградa СНП-а, 2005.
– Сребрна медаља „Јован Ђорђевић”, престижно признање СНП-а, 2014.
– Престижна награда „Војислав Илић” за диригента у истраживачком раду и извођењу савремених неизведених партитура духовне музике, 2015.
– Годишња похвала СНП-а за изванредно припремљен Хор Опере на гостовању на Ал Бустан фестивалу у Бејруту, Либан, 2017.
– Годишња наградa СНП-а, 2018.
– Годишња награда Српског народног позоришта, 2020.

Видео


Из медија

Овај посао можете само да волите