Objavljeno:
347
pregleda

REZIME SEZONE

Foto: N. Bradonjić

SVE, I JOŠ TOLIKO

U godini na čijem početku smo se plašili da nećemo imati ni jednu novu predstavu, Drama, Opera i Balet Srpskog narodnog pozorišta su izveli devet premijera, a u ovom času pripremamo još četiri! Moglo se, dakle, dogoditi i da, u godini najveće krize koja je u novijoj istoriji pogađala teatarski život Srbije, SNP odigra čak trinaest premijera!

Pri tom, ni jedan od projekata čije je nastajanje u toku neće propasti – svi će biti izvedeni na jesen ili početkom sledeće godine.

Popis gostovanja naših predstava, naročito inostranih, možda nije impozantan po broju (mada je i to u kontekstu činjenice da nismo imali para za putovanja), ali jeste po značaju adresa koje smo pohodili: Firenca, Sarajevo, Temišvar, Zagreb, Ljubljana, Skoplje… Popis tom prilikom dobijenih nagrada i priznanja zaseniće samo jedan podatak: naš Galeb je jedan od laureata Bitefa i apsolutni pobednik sarajevskog MES-a (dobio je više nagrada no i jedna predstava u poratnoj povesti ovog festivala).

Da li smo gostovanjima ugrozili očekivanja publike kod kuće? Nipošto!

Od septembra 2013. do juna 2014. godine prihod od prodatih ulaznica povećan je za 9% u odnosu na isti period prethodne sezone, zarada od komercijalnih usluga koje SNP nudi ostala je na nivou zarade u protekloj sezoni, uz napomenu da smo zbog vanredne situacije u zemlji izgubili 536.000,00 dinara ugovorenog inkasa, a ukupno ostvaren prihod povećan je za 14%! Poseta našim predstavama je, upoređujući ovu i prethodnu sezonu, povećana za 3%, a popunjenost naših sala – „Jovan Đorđević“, „Pera Dobrinović“ i Kamerne scene – konstantno iznosi od 72% do 78% po odigranoj predstavi!

Neki od najznačajnijih događaja kulturnog života Srbije u sezoni 2013/14. dogodili su se upravo u Srpskom narodnom pozorištu, ili je ono učestvovalo u njihovoj realizaciji.

Iako se zna da para nemamo, pozive da učestvujemo u atraktivnim koprodukcijama stižu nam iz Italije, Francuske, Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine.

I šta bismo, s obzirom na sve ovo, želeli u narednoj sezoni?

Želimo – SVE! Ne samo još jednom ono što smo postigli u prošloj sezoni, nego sve to i barem još toliko! Jer sve to ovaj teatar zaslužuje, bez obzira na aktuelne krize – ekonomsku, društveno-političku i svaku drugu. Prethodnom sezonom samo smo potvrdili da su nam očekivanja realna.

Idemo dalje…

Aleksandar Milosavljević,
upravnik Srpskog narodnog pozorišta


SNP GOVOROM BROJKI

Zamenik Upravnika SNP, Nenad Jovanović, izjavio je da su rezultati postignuti u sferi komercijale, PR, marketinga i prodaje tokom sezone 2013/2014, koja se upravo završava, izvanredni.

„Možemo biti više nego zadovoljni urađenim poslom, a to je i ocena U.O. izrečena na sednici održanoj 26.06.2014. godine, jer smo postigli rekordnu zaradu od prodatih ulaznica (22.472.685,00 dinara) kao i ukupno ostvareni prihod (33.770.187,28 dinara).

Takođe, i poseta je bila veoma dobra (100.885 posetilaca), odnosno u proseku 310 po odigranoj predstavi”.

„Svi ovi efekti poslovanja ostvareni su u okruženju koje nije bilo naklonjeno zaradi i profitu”, nastavio je Jovanović, „pa je u takvim okolnostima bilo još teže planirati, organizovati i realizovati aktivnosti PR, marketinga i prodaje.

„Uvereni smo da nam navedeni rezultati daju za pravo da verujemo da postavljene ciljeve ostvarujemo, i da nas publika prati idući za kvalitetom naših predstava”.

Završio je Nenad Jovanović.

Premijere u sezoni 2013/2014:

POP IT UP – koreografija Dragana Bulut, Forum za novi ples Baleta Srpskog narodnog pozorišta, 5. oktobar 2013.
 
Šekspir u Kremlju – Ivo Štivičić, režija Lenka Udovički, 10. oktobar 2013.

Bogojavljenska noć – Vilijam Šekspir, režija Egon Savin, 1. novembar 2013.

Simon Bokanegra – Đuzepe Verdi, dirigent Aleksandar Kojić, reditelj Katerina Panti Liberoviči, 12. decembar 2013.

Neka se jave najbolji – Ana Terek, režija Zoltan Puškaš, koprodukcija SNP, Novosadsko pozorište i Savez dramskih umetnika Vojvodine, 22. decembar 2013.

Gospođa ministarka – Branislav Nušić, režija Radoslav Milenković, 24. januar 2014.

Ero s onoga svijeta – Jakov Gotovac, dirigent Aleksandar Kojić, režija Egon Savin, premijerna obnova, 27. mart 2014.

Romeo i Julija – Sergej Prokofjev, koreografija Konstantin Kostjukov, dirigent Mikica Jevtić, 17. april 2014.

Ostavite poruku – prema motivima romana Borislava Čičovačkog, režija Vida Ognjenović, 9. maj 2014.

Fotografije iz predstava koje su obeležile proteklu sezonu našeg teatra:

 

Podeli