Objavljeno:
847
pregleda

Bajka koja se peva: „Čarobna frula“ V. A. Mocarta 15. i 17. maja

U ponedeljak 15. i u sredu, 17. maja, biće izvedena opera „Čarobna frula“ Volfganga Amadeusa Mocarta. Oba dana su po dva izvođenja – u 14.00 i u 16.00 časova, na sceni „Jovan Đorđević“.

Ovom razigranom muzičkom bajkom, ozvučenom Mocartovim melodijama bezvremene lepote, koja je osvojila gledaoce svojom ljupkom neposrednošću, diriguje Mikica Jevtić, a učestvuju solisti: Branislav Stankov (Papageno), Laura Pavlović (Papagena), Marija Cvijić (Kraljica noći), Nataša Tasić Knežević (Pamina), Branislav Cvijić (Tamino), Goran Krneta (Sarastro), Igor Ksionžik (Monostatos) i glumica Sanja Mikitišin u ulozi naratora.

U solističkim ulogama učestvuju i članovi Hora – u ulogama Tri dame su Vesna Varagić, Svjetlana Mašić i Jasna Kastel, kao Tri vile nastupaju Jasna Milivojević, Etel Koči i Sofija Stanić i u ulogama Tri stražara su Marko Skendžić, Jovan Pejić i Predrag Šepelj.

Solističke uloge članova Hora pripremila je Vesna Kesić Krsmanović.

Pogled kroz dvogled

„Čarobna frula“ za decu je skraćena verzija čuvene opere V. A. Mocarta, kojoj smo dodali podnaslov „Pogled kroz dvogled“, sa namerom da svet opere i pozorišta, na interaktivan, bajkovito-zabavan i edukativan način, približimo deci.

„Čarobna frula“, kao bajka koja se peva, publici otkriva sukob dvaju moćnih carstava. Muškog, sa strogim normativima, kojim vlada moćni Sarastro, i ženskog, magičnog, liberalnijeg, koje je u vlasti Kraljice noći. Kako u svakom sukobu uvek postoje najmanje dve strane priče, i naša predstava ima dve verzije. Jednu, „Pogled kroz ženski dvogled“, gde decu kroz priču vodi glumica i drugu, „Pogled kroz muški dvogled“, u kojoj ih sa likovima i situacijama upoznaje glumac. Želeći da deci otkrijemo pozorište kao mesto gde se različita viđenja i stavovi susreću, sudaraju i bivaju vidljiviji, ostajemo verni bajci u kojoj upornost, hrabrost i ljubav, na kraju, pobeđuju. (…)

Branislava Ilić, dramaturg

Reditelj predstave je Ksenija Krnajski, scenario i dramaturgiju uradila je Branislava Ilić, scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Senka Ranosavljević, a scenski pokret osmislila je Andreja Kulešević.

Podeli