Objavljeno:
4310
pregleda

„Labudovo jezero“ – Dirljiva priča. Zadivljujuća muzika. Najpoznatije uloge u baletskom svetu.

Foto: B. Lučić

„Labudovo jezero“ jedno je od najpoznatijih ljubavnih priča u baletskim predstavama, sa jednom od najpoznatijih uloga u umetničkoj formi. Delimično zahvaljujući njegovoj rasprostranjenosti u pop kulturi (popularnost filma „Crni labud“), „Labudovo jezero“ postalo je gotovo sinonim baleta u kulturnoj mašti. Istorija, drama, uzbudljiv ples i prelepa muzika čine ga jednim od najpopularniji baleta svih vremena.

Još od prvih taktova partiture Petra Iljiča Čajkovskog, „Labudovo jezero” poziva vas u drugi imaginaran svet. Lik kraljice labudova Odete, podjednako teška i fascinantna, od izvođača zahteva ne samo briljantnu virtuoznost već i suptilnu lirsku pronicljivost.

„Labudovo jezero” Petra Iljiča Čajkovskog može se nazvati prekretnicom u istoriji baleta, jer označava važnu reformu u umetnosti koreografije. Genij ovog kompozitora simfonijske muzike, širokih i integralnih muzičkih formi, upadljivo je izražen u ovom baletu.

Konačno će legendarni balet „Labudov jezero” zaživeti u trijumfalnom povratku na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta. Izuzetnu muziku Petra Iljiča Čajkovskog izvešće orkestar Srpskog narodnog pozorišta uz dirigentsku palicu Aleksanda Kojića. Tragična ljubavna priča opojne kraljice labudova Odete i princa Zigfrida obećava magiju, intrigu, melanholiju i neizvesnost. Uz dinamičnu koreografiju Vladimira Logunova, otkriće se umetnička i pozorišna veština baletskog ansambla Srpskog narodnog pozorišta.

Ovaj zadivljujući i očaravajući balet, publika će imati prilike da gleda u subotu 12, 19. i u ponedeljak 21. februara sa početkom u 19 časova, na velikoj sceni Jovan Đorđević.

Ulaznice za sva tri izvođenja su u prodaji na Biletarnici SNP-a.

Podeli