Objavljeno:
240
pregleda

Posle dve godine, obnovljeni „Trubadur“ se vraća na scenu

Foto: M. Polzović

26. i 30. januara, „Trubadur“, scena „Jovan Đorđević“, 19.00.

Kada je Španac Antonio Garsija Gutjeres tridesetih godina 19. veka prevodio Dimine drame, nije mogao ni slutiti da će njegova viteška drama Trubadur, nakon što je s velikim uspehom izveden u Madridu, postati jedna od najpoznatijih drama epohe romantizma. Naravno, svoju slavu, Gutjeres duguje i jednom jedinom – Đuzepu Verdiju. Libreto za ovu popularnu Verdijevu operu napisali su jedan od najpoznatijih libretista tog doba Salvatore Kamarano, inače potomak stare napuljske porodice dramatičara, slikara, muzičara i glumca, i Leone Emauele Bardare, napuljski pesnik, koji je, nakon što je Kamarano umro, libreto završio.

Prva izvedba Trubadura odigrala se 1853. u teatru Apolo u Rimu, dakle pre više od 165 godina i smatra se da je Trubadur prava italijanska opera gde belkanto i drama čine celinu. Trubadur je opera mladih ljudi, puna ljubavi, reka muzike od prve do poslednje note. I sam Verdi je zapisao: „Volim umetnost. Obožavam je i kad se sasvim sam borim sa sobom i svojim notama, dršće mi srce, dolaze mi suze, neizrecivi su unutrašnji doživljaji i veselje…“. U ovoj Verdijevoj operi spontano i iskreno se izražavaju karakteristike njegovog genija i njegove umetnosti.

Obnovljen Trubadur biće izveden u subotu, 26. januara, na sceni „Jovan Đorđević“, s početkom u 19 časova. Ova verzija, čija je premijera bila pre osam godina, 4. oktobra 2008, u režiji Voje Soldatovića, scenografskoj adaptaciji Dalibora Tobdžića, u izboru kostima Jasne Badnjarević, do sada je izvedena 30 puta i nastavlja svoj život na velikoj sceni.

Dirigent je Đanluka Marčano, a u ulogama su: Svitlana Dekar / Danijela Jovanović / Verica Pejić (Leonora, dvorska dama), Aleksandar Saša Petrović / Hektor Mendosa, kao gost iz Meksika, koji je već nastupao u SNP-u, u januaru 2018. godine (Manriko, trubadur), Marina Pavlović Barać / Višnja Popov / Violeta Srećković (Acučena, stara Ciganka), Željko R. Andrić / Atila Mokuš, k.g. iz Srbije/Nemačke (Grof Luna), Goran Krneta / Strahinja Đokić / Branislav Jatić, k.g. (Ferando, zapovednik Luninih vojnika), Nataša Tasić Knežević / Marija Mitić Vasić, k.g. (Ines) i drugi. Učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a, a za kupovinu važi 50% popusta.

Podeli