Objavljeno:
214
pregleda

Emisija Bon…TON, RTV1: Opera „Pop Ćira i pop Spira“

Jedno od najpopularnijih dela domaće literature, iz pera Stevana Sremca, koji je spoznao suštinu mentaliteta svake sredine u kojoj je boravio i stvarao, roman Pop Ćira i pop Spira dobio je i svoje muzičko tumačenje.

Operu je komponovao akademik Dejan Despić po libretu Vesne i Dejana Miladinovića. Režijsku postavku je uradila rediteljka iz Beograda Ivana Dragutinović Maričić, a celu predstavu je likovno osmislila i uobličila Vladana Likar Smiljanić.


Priču o popovima iz jednog banatskog sela, ansambl Opere Srpskog narodnog pozorišta dugo je pripremao, iščitavajući Despićevu muziku pod dirigentskim vođstvom Željke Milanović, kako bi što vernije i živopisnije dočarali vanvremenske i uvek aktuelne međuljudske i porodične odnose sažete u ovom operskom delu.

Kako su tekle završne probe, koje je izazove postavilo Despićevo delo pred ansambl Opere SNP-a i šta može da očekuje publika koja se posle premije raspituje i za kartu više – gledaoci Radio-televizije Vojvodine mogu pogledati u novom izdanju emisije Bon…TON.

Bon…TON, 8. aprila 2018.
Autor i urednik: Mirjana Rastović
Reditelj: Andreja Milinović

Podeli