Operske predstave u januaru, s gostima

toskaToska, 29. i 31. januara i 2. februara, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

U godini kada se navršava 160 godina od rođenja Đakoma Pučinija (Giacomo Puccini, 1858-1924), Opera SNP-a će izvođenjem opere Toska, najpoznatijeg kompozitorovog dela, obeležiti ovaj značajan jubilej. 

Prvi put u sezoni u ponedeljak, 29. januara, biće izvedena opera u tri čina Toska Đakoma Pučinija, a u glavnim ulogama će nastupiti gosti: Dragana Radaković, sopranistkinja iz Novog Sada (Florija Toska) i Ektor Lopes Mendosa, tenor iz Meksika (Mario Kavaradosi). Oni će nastupiti i u narednom izvođenju u sredu, 31. januara.

Kao vrhunsko scensko delo Toska je mešavina šarma i brutalnosti iz kojih se razvija intriga drame ljubavi i ljubomore, požude i ucene, sadizma i nasilja, ubistva i streljanja. Ono što je odlikuje to su izvanredna homogenost i uravnoteženost svih scena koje se poput mozaika skladno uklapaju u jednu snažnu dramsku celinu. Zajedno s operom Boemi, Toska je najuspelije delo u pogledu celovitosti Pučinijeve muzičke dramaturgije. Raspevana i topla melodika, dve popularne tenorske arije u I i II činu svakako su najčistije muzičke inspiracije, kao i veličanstveni Te Deum u finalu I čina. U potresnoj muzičkoj drami, na fonu istorijskih događaja iz doba Napoleona, s izrazito političkim karakterom, odvija se snažna drama o ljubavi dvoje rimskih ljubavnika Florije Toske i Maria Kavaradosija, puna strasti i ljubomore, a koja se tragično završava. Smenjuju se scene najrazličitijih karaktera, pune neverovatnih kontrasta i obrta: borba republikanaca – nosioca ideje francuske revolucije, čiji su predstavnici Kavaradosi i Anđeloti s jedne strane, i mračne sile reakcije na čijoj je strani baron Skarpija, šef policije.

Dirigent je maestro Đanluka Marčano, a u glavnim ulogama su: Dragana Radaković (29. i 31. 1) / Svitlana Dekar (2. 2) (Florija Toska), Ektor Lopes Mendosa (29. i 31. 1) / Saša Petrović (2. 2) (Kavaradosi), Nebojša Babić (Skarpija), Goran Krneta (Crkvenjak), Igor Ksionžik (Spoleta), Željko R. Andrić (2. 2) (Anđeloti) / Strahinja Đokić (29. i 31. 1) (Anđeloti, Tamničar), Vladimir Zorjan (Šarone), Maja Andrić (Pastirče). Toska je premijerno izvedena u maju 2006, u režijskoj obnovi Katarine Mateović Tasić, prema scenografiji Milete Leskovca, kostimima Mirjane Stojanović Maurič. Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, a učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a i učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a, po prazničnoj ceni od 200 dinara.

POVEZANE VESTI: