Objavljeno:
198
pregleda

Operske predstave u januaru, s gostima

Toska, 29. i 31. januara, scena „Jovan Đorđević“, 19.00

U godini kada se navršava 160 godina od rođenja Đakoma Pučinija (Giacomo Puccini, 1858-1924), Opera SNP-a će izvođenjem opere Toska, najpoznatijeg kompozitorovog dela, obeležiti ovaj značajan jubilej. 

Prvi put u sezoni u ponedeljak, 29. januara, biće izvedena opera u tri čina Toska Đakoma Pučinija, a u glavnim ulogama će nastupiti gosti: [sg_popup id=“6″ event=“click“]Dragana Radaković[/sg_popup], sopranistkinja iz Novog Sada (Florija Toska) i [sg_popup id=“5″ event=“click“]Ektor Lopes Mendosa[/sg_popup], tenor iz Meksika (Mario Kavaradosi). Oni će nastupiti i u narednom izvođenju u sredu, 31. januara.

Kao vrhunsko scensko delo Toska je mešavina šarma i brutalnosti iz kojih se razvija intriga drame ljubavi i ljubomore, požude i ucene, sadizma i nasilja, ubistva i streljanja. Ono što je odlikuje to su izvanredna homogenost i uravnoteženost svih scena koje se poput mozaika skladno uklapaju u jednu snažnu dramsku celinu. Zajedno s operom Boemi, Toska je najuspelije delo u pogledu celovitosti Pučinijeve muzičke dramaturgije. Raspevana i topla melodika, dve popularne tenorske arije u I i II činu svakako su najčistije muzičke inspiracije, kao i veličanstveni Te Deum u finalu I čina. U potresnoj muzičkoj drami, na fonu istorijskih događaja iz doba Napoleona, s izrazito političkim karakterom, odvija se snažna drama o ljubavi dvoje rimskih ljubavnika Florije Toske i Maria Kavaradosija, puna strasti i ljubomore, a koja se tragično završava. Smenjuju se scene najrazličitijih karaktera, pune neverovatnih kontrasta i obrta: borba republikanaca – nosioca ideje francuske revolucije, čiji su predstavnici Kavaradosi i Anđeloti s jedne strane, i mračne sile reakcije na čijoj je strani baron Skarpija, šef policije.

Dirigent je maestro Đanluka Marčano, a u glavnim ulogama su: Dragana Radaković (Florija Toska), Ektor Lopes Mendosa (Kavaradosi), Nebojša Babić (Skarpija), Goran Krneta (Crkvenjak), Igor Ksionžik (Spoleta), Strahinja Đokić (Anđeloti, Tamničar), Vladimir Zorjan (Šarone), Maja Andrić (Pastirče). Toska je premijerno izvedena u maju 2006, u režijskoj obnovi Katarine Mateović Tasić, prema scenografiji Milete Leskovca, kostimima Mirjane Stojanović Maurič. Hor je pripremila Vesna Kesić Krsmanović, a učestvuju Hor i Orkestar Opere SNP-a i učenici Muzičke škole „Isidor Bajić“.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici SNP-a, po prazničnoj ceni od 200 dinara.

Podeli