Фото: М. Ползовић

Опера у три чина Тоска спада међу најзначајнија Пучинијева дела. Према драми В. Сардуа либрето су написали Л. Илика и Ђ. Ђакоза.

Изведбом у петак, 9. јуна, са почетком у 19.00 часова на сцени „Јован Ђорђевић”, диригује Александар Којић, а у главним солистичким улогама наступају : Свитлана Декар (Флорија Тоска, славна певачица), Стеван Каранац (Марио Каварадоси, сликар), Небојша Бабић (Барон Скарпија, шеф полиције), Страхиња Ђокић (Чезаре Анђелоти, политички кривац), Горан Крнета (Црквењак), Игор Ксионжик (Сполета), учествују солисти, Хор, Оркестар и Дечији хор Опере СНП-а.

Редитељ је Младен Сабљић, сценограф Милета Лесковац а костимограф Мирјана Стојановић Маурич.

У овом оперском драгуљу преплићу се снажне политичке и љубавне страсти током бурних догађаја из Наполеоновог доба, које се трагично завршавају.

У либрету су присутни и политички мотиви, тј. борба републиканаца – носиоца идеје француске револуције, чији су представници Каварадоси и Анђелоти с једне стране, и мрачне силе реакције на чијој је страни барон Скарпија, шеф полиције. На том фону одвија се и изванредни драмски сиже, где се смењују сцене најразличитијих карактера, пуне невероватних контраста и обрта. Заједно с опером БОЕМИ, то је најуспелије дело у погледу целовитости Пучинијеве музичке драматургије. Све су то одлике опере ТОСКА које су увек привлачиле публику свих поднебља. То је заиста музичка драма у правом смислу речи.

Младен Сабљић