Фото: М. Ердељи

Како изгледа живот у времену провизорности и привремености, у времену константног в.д. стања у којем нам је живот детерминисан ишчекивањем да та привременост прође, док се истовремено навикавамо на њу? Синоћ, у Позориште младих премијерно је стигао „Ревизор“, редитеља Петра Јовановића који је пред пуном салом демонстрирао живот који је као својеврсни лимбо, вакуум, а његови јунаци као да су заглављени у неком временом, али свакако је слика и прилика онога што сви живимо.

Комедија Николаја Гогоља „Ревизор” настала је у копродукцији два новосадска театра – Српског народног позоришта и Позоришта младих, а директорски двојац проценио је одмах да би ова, прва оваква сарадња ова два театра, могла да пробуди неке, до сада неоткривене уметничке потенцијале две позоришне куће и означи почетак рађања – за глумце и публику – узбудљивог уметничког дела.

„После Новосадског позоришта са којим смо имали две копродукције, реализовали смо Ревизора са Позориштем младих. Иако није тако често да два театра из истог града раде заједно, мислим да ће то у неком моменту постати правило и нужност и то из преке потребе да се размењују и уметничке, глумачке енергије и погледи на позориште генерално”, истакао је директор Драме Српског народног позоришта Милован Филиповић.

Са тим се слаже и директор Позоришта младих Михајло Несторовић који додаје да је овај подухват право освежење и сасвим природна ствар.
„Морам признати, да сви ми, као учесници у току процеса рада на представи Ревизор, нисмо ни обраћали пажњу на то, ко је из ког позоришта, да ли ће радити техничар из СНП-а или из Позоришта младих, шта је чији задатак и слично. А, чекало се на то 90 година. Отуда ову важну представу и овај тренутак, с правом називамо историјским”, истакао је Несторовић.

Ми смо се толико навикли на то чекање, да смо се у страху од промене, у маниру Штокхолмског синдрома, сродили са стањем те привремености и заправо прижељкујемо да се ништа не промени, јер ако би икада и дошло до неке промене, питање је да ли бисмо умели да живимо у томе.

Редитељ Петар Јовановић оценио је да с дистанце од скоро 200 година препознајемо идентичне моделе понашања, као и да смо и даље „иста животињска врста“ која смо били тада.

„Ми смо заглављени у паралелном времену, није нам јасно у којем времену живимо: заглављени смо у прошлости, а будућност нам неминовно долази. Ревизори су запосели све, без наде да се могу истребити. Корупција је зацементирана као начин доласка до вишег положаја, нарочито до оног који одређеној особи по њеном знању и способностима не припада. Корупција је дефинитивно кључна реч овог времена. У њу тонемо све дубље и дубље, и питање је како ће се решити та цивилизацијска енигма данашњице“, истакао је Јовановић.

Глумачку екипу „Ревизора“ чине Дарко Радојевић, Страхиња Бојовић, Тијана Максимовић Бошњак, Емилија Милосављевић, Ервин Хаџимуртезић, Јована Стипић Радошевић, Марија Радованов, Марко Савковић, Данило Миловановић и Александар Милковић.

Прва реприза представе најављена је за 7. фебруар, у Позоришту младих.