Фото: С. Дорошки

Одјек који је имала свечана премијера опере „Аида“ на Петроварадинској тврђави није се задржао само у границама Србије. О том извођењу се и даље прича како у уметничком, тако и у креативном свету. Управо то показаће последње извођење Вердијеве „Аиде“ у оквиру 161. сезоне Српског народног позоришта, у суботу, 11. јуна.

„Ово ће бити последње извођење опере која нас је и дословно ставила раме уз раме са светским оперским кућама у сезони. Али она је постигла још нешто – подигла је праг на основу ког радимо следеће продукције. Свака следећа наша представа сада мора бити минимално на том нивоу јер је то предуслов да у Нови Сад долазе заиста светски солисти и диригенти пред које, поносно, можемо да ставимо наш хор, оркестар и певаче“, објашњава управник Српског народног позоришта Александар Станков.

Ролу Амнерис певаће Сања Анастасиа, оперска певачица из Београда и један је од најтраженијих мецосопрана широм света. Сања је одрасла у Београду, а музичко образовање је стекла на Универзитету за музику у Грацу и Бечу, где је и магистрирала. Освојене бројне награде на такмичењима за соло певаче потврдиле су њен неоспорни таленат и отвориле јој врата бројних оперских кућа у Европи, Јапану, Јужној Африци и Америци.

Њен партер, у улози Радамеса биће тенор Дарио ди Виетри, гост из Италије који је своје образовање стицао радећи са певачима као што су Jaume Aragall, Luciano Pavarotti i Bruna Baglioni.

Док је у насловној улози првакиња Опере Српског народног позоришта Данијела Јовановић.

И све то под диригентском палицом маестра Марка Боемиа, реномираног италијанског диригента који је радио са низом угледних певача из различитих генерација – од Лучана Паваротија и Едите Груберове до Ане Нетребко и Јусифа Ејвасова. Недавно је радио на опери „Боеми“ Ђакома Пучинија у оперском центру Галина Вишњевскаја у Москви.

Ипак, тријумф „Аиде“ последњих месеци не огледа се само у светским звездама које радо долазе да наступе у тој продукцији, већ и у успеху који је постигла кампања која јој је претходила.

Тријумфални марш у светском финалну за најбољу кампању у области културе

Међу 1050 пријављених радова из 52 земље, на листу најбољих 225 радова ушла је кампања „Тријумфални марш: Аида“, коју је Српско народно позориште урадило заједно са Кућом Чуваркућом. У питању је PHNX Award, који од 2020. године додељује AdForum, платформа која окупља креативце из целог света и има више од 25.000 чланова, а на коју се сваке године пријављују велике компаније широм света са својим вишемилионским кампањама. Тријумфални марш, једина је кампања са Балкана која је ушла у финале.

„Нисмо имали милионски буџет, али смо имали идеје које су непоцењиве, сјајану сарадњу целог тима, жељу да кампања успе и циљ да доведемо рекордно велик број људи на оперу. То нам је био најважнији задатак. Хтели смо да покажемо да је могуће довести на оперу младе људе, људе који воле другачију музику, људе који нису типична оперска публика, ако им се приђе на прави начин,“ прича Вукашин Танурџић, креативни директор тима агенције Кућа Чуваркућа.

За Српско народно позориште, улазак у финале стиже у право време као потврда да су заокрети у комуникацији који су направљени последњих месеци, „Када је рекламна кампања у питању, увек су најбоље оне које у правој мери креирају очекивања публике или купаца. Ако очекивања разочарају, кампања није успешна. Верујем да је баш у томе успех кампање коју смо радили за Аиду. Кампања је била сјајна, али је опера била још боља, очекивања која смо подигли су била и више него испуњена на самом догађају“, тврди Ивана Милорадов испред маркетинга Српског народног позоришта.

Ова кампања је до сада освојила Disrupt награду као најбоља кампања из области културе, а улазак у финале глобалног такмичења је први међународни успех ове кампање. Уз кампању „Аида: Тријумфални марш“, раме уз раме се за PHNX награду боре кампање из Јапана, Канаде, Индије, Бразила, Мексика, Румуније, Италије… целог света, а кампања Аида је једини финалиста из Србије. Победници ће бити познати 16. јуна.

Спектакуларна Аида, са више од 350 учесника на сцени – музичара у оркестру, чланова хора, домац́их и међународних солиста, балетских играча и великог броја статиста за познату сцену марша војника последњи пут у овој сезони биће у суботу 11. јуна у 19.00 часова на сцени Јован Ђорђевић, а карте су у продаји на благајни Спрског народног позоришта.