Балетске представе у априлу, месецу игре и плеса

labudovo-jezeroТоком априла Балет Српског народног позоришта ће на сцени „Јован Ђорђевић“ изводити „Лабудово језеро“ П. И. Чајковског и „Грка Зорбу“ М. Теодоракиса, а поводом обележавања Светског дана игре.

„Лабудово језеро“ је на репертоару у четвртак, 13. априла са почетком у 19 часова. Представља сам врх „белог балета“ заснован на бајци, уз музику Чајковског, и један је од најизвођенијих и најгледанијих балета у Српском народном позоришту. Могло би се рећи да ритам валцера прожима читаву балетску музику, нарочито у дивертимено циклусима и одвојеним плесним сценама. Можда управо то даје читавом балету радостан тон младалачке љубави, упркос трагичном заплету.

Зле чини које су бачене на Одету могу разбити једино ако Зигфрид остане веран љубави на коју се заклео…

Кореограф и редитељ је Владимир Логунов, диригент је Ђорђе Павловић, к.г. Наступају прваци и солисти Балета: Ана Ђурић као ОдетаОдилија, Андреј Колчерију као Принц Зигфрид, а у улози Ротбарта је Самјуел Бишоп. Учествују ансамбл Балета, Оркестар СНП-а и ученици Балетске школе из Новог Сада.


У суботу, 29. априла на репертоару је „Грк Зорба“, када ће се овим извођењем обележити Светски дан игре и плеса, с почетком у 19 часова. Кореограф и редитељ је Крунислав Симић, диригент Александар Којић. Драматуршки и кореографски „Грк Зорба“ је осавремењен и коригован, док су сценографија и играчи нови. Виртуозна техника, способност трансформације, драмска гестикулација, издржљивост солиста и ансамбла јесу особине којима они надопуњују своју лирску страну талента. У основи приче апострофира се љубав, митолошки дубоко укорењено пријатељство, животна снага и радост које су Зорбу учиниле легендом. Учествују прваци, солисти и ансамбл Балета, Хор и Оркестар СНП-а.


Улазнице за балетске представе се могу купити у оквиру априлског попуста „Распевано и разиграно пролеће“.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ: