ВИШЊА РАДОСАВ

мецосопран, солисткиња Опере

visnja-popovРођена je у Зрењанину. Дипломирала је на Академији лепих уметности у Београду, у класи професорке Весне Опсенице. Специјалистичке студије за соло певање завршила је, такође у Београду, на Факултету музичке уметности у класи професора Николе Мијаиловића. За време студија као стипендиста немачке Владе била је на усавршавању за барокну музику код проф. Марије Јонас у Берлину, где је дебитовала у улози Аморе у Монтевердијевој опери Крунисање Попеје 2006. године.

У оквиру манифестације „Обзорја на Тиси“ 2007. године, учествовала је, у улози Мајке, у извођењу опере Дечак који се ничег није бојао композитора Димитрија О. Големовића.

Била је члан Оперског студија Народног позоришта у Београду од 2013. до 2015. године, где је дебитовала са улогама Фенене (Набуко) и Сузуки (Мадам Батерфлаj).

Гостовала је на оперском фестивалу у Јерменији 2015. године као солиста у Реквијему Ђ. Вердија. Године 2016. дебитовала је у Македонској опери и балету, у Скопљу, у улози Мадалене (Риголето).

Године 2017. дебитовала је у улози принцезе Еболи (Дон Карло) у ХНК у Загребу и у  Народном позоришту у Београду. Исте године дебитовала је и у улози Олге (Евгеније Оњегин) у НП из Београда. Са НП из Београда гостовала је у Осијеку 2017. године, где је дебитовала у улози Емилије (Отело).

Наступала је са Београдском и Зрењанинском филхармонијом и била учесник многих мастер класа и радила са реномираним уметницима као што су Лучиана Динтино, Рут Фалкон, Мињон Дан, Хемди Кфир, Џоан Дорман, Дарина Такова, Џенифер Ларморе, Ђорђе Нешић, Љуба Казарновскаја, Фабрис Болон, Дерек Гимпел, Елио Бонкомпањи и многи други.

Као ИВАИ (Интернационални институт вокалне уметности) стипендиста учествовала је у њиховом програму 2016. године у Њујорку.

Концертно је наступала на фестивалу БЕЛЕФ, а певала је у многим градовима у земљи и иностранству (Њујорк, Рим, Берлин, Јереван, Пиран, Софија).

Солисткиња је Опере Српског народног позоришта од јануара 2018. године, а дебитовала је улогом Јуле у комичној опери Поп Ћира и поп Спира Дејана Деспића.

Оперски репертоар

С. Божић: Меланхолични снови грофа Саве Владиславића – Анђео искушења, Владарка, Mагна матер
Ђ. Верди: Дон Карло – Принцеза Еболи; Трубадур – Ацучена; Бал под маскама – Улрика; Аида – Амнерис
Набуко – Фенена; Риголето – Мадалена; Отело – Емилија
Д. Деспић: Поп Ћира и поп Спира – Јула
П. Маскањи: Кавалерија рустикана – Лола
В. А. Моцарт: Чаробна фрула – Трећа дама
Ђ. Пучини: Мадам Батерфлај – Сузуки
П. И. Чајковски: Евгеније Оњегин – Олга; Пикова дама – Полина
Ф. Чилеа: Адријана Лекуврер – Принцеза де Бујон


Концертни репертоар

Ђ. Верди: Реквијем
Е. Елгар: Морске слике оп. 37
В. А. Моцарт: Реквијем
Ђ. Б. Перголези: Стабат матер
Ђ. Росини: Стабат матер


Галерија

Награде

– 2005. прва награда на Републичком такмичењу соло певача;
– 2006. прва награда на такмичењу соло певача „Лазар Јовановић“, и специјална награда проф. Радмиле Бакочевић, за изузетно перспективни мецосопран, на такмичењу „Никола Цвејић“;
– 2008. прва награда на међународном такмичењу соло певача „Бруна Шпилер“ и полуфинале на 38. интернационалном такмичењу „Женес Музикал“.
– 2009. финале интернационалног такмичења „Роландо Николози“ у Риму; лауреат и прво место на међународном такмичењу соло певача „Бруна Шпилер“; специјална награда за најбољи мецосопран проф. Бисерке Цвејић и прва награда на  такмичењу „Никола Цвејић“; прва награда на  такмичењу соло певача „Лазар Јовановић“;
– 2010. финалиста интернационалног такмичења „Роландо Николози“ у Риму;
– 2012. прва награда у на међународном такмичењу „Петар Коњовић“.
– 2014. Универзитет уметности у Београду, Факултет музичке уметности, додељује награду из Фонда Бисерке Цвејић за досадашње успехе на наступима, такмичењима и оперским представама у академској 2012/2013. години.

Видео


Из медија

Интервју: Вишња Попов, мецосопран