JELENA KONČAR

mecosopran, prvakinja Opere

Rođena u Kuli. Diplomirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi naše renomirane operske umetnice, prof. Radmile Bakočević. Od 2003. je solistkinja Opere Srpskog narodnog pozorišta.

Dobitnica je stipendija: iz fonda Melanije Bugarinović za perspektivnog mladog pevača, Anite Mezetove za najuspešnijeg diplomiranog studenta na katedri za solo pevanje, kao i stipendije iz fonda Biserke Cvejić za najvišu prosečnu ocenu tokom studija.

Na operskoj sceni debitovala je još kao studentkinja, 2000. godine. Od 2005. je i solistkinja Opere i teatra Madlenijanum u Zemunu gde je u okviru BEMUS-a na premijeri opere Hofmanove priče tumačila ulogu Niklausa.

Internacionalnu karijeru počela je 2006. kada je dobila stipendiju CEE Muzikteatra iz Beča. U njihovoj produkciji Figarove ženidbe (Marselina) je gostovala u Nacionalnom teatru u Bukureštu i Temišvaru.

U sezoni 2006/07. debitovala je u Narodnom gledališču u Mariboru, s ulogom Rozine u Seviljskom berberinu.

Od 2009. do 2011. godine pohađala je specijalističke studije na Konzervatorijumu u Gracu, Odsek za operu u klasi prof. Joane Borovske-Iser. Poslednje dve sezone nastupa u operi Karmen (Mercedes) na Segedinskom letnjem festivalu na otvorenom.

Godine 2012. nastupala je u operi Don Đovani (Elvira) u brojnim teatrima širom Nemačke, kao gost ansambla Rumunske nacionalne opere iz Temišvara.

Nastupala je s najboljim ansamblima u zemlji kao što su: Beogradska filharmonija, Simfonijski orkestar RTS-a, Gudači sv. Đorđa, Ars Opera i mnogim drugim kamernim ansamblima. Sarađivala je sa domaćim i stranim dirigentima: Mladen Jagušt, Uroš Lajovic, Imre Toplak, Željka Milanović, Aleksandar Kojić, Zoran Juranić (Hrvatska), Jon Janku (Rumunija), David Crescenzi (Italija), Sajmon Robinson (Slovenija), Mihaela Silvia Rosca (Rumunija), Gergely Kesselyak (Mađarska).

Pored operskog pevanja, izrazito neguje koncertno i oratorijumsko pevanje. Održala je koncerte u zemlji i inostranstvu izvodeći dela Baha, Mocarta, Hajdna, Vivaldija, Bruknera, Betovena, Malera i dr.

Izvodila je cikluse pesama kompozitora: Šumana, Šuberta, Čajkovskog, Rahmanjinova, Ravela, Debisija, Pulenka, Honegera, Dureja, Vagnera, Forea, De Falje, Obradorsa, Bramsa i dr.

Operski repertoar

Travijata (Flora), Nabuko (Fenena), Rigoleto (Madalena), Lučija od Lamermura (Alisa), Vojvoda od Rajhštata (Marija), Madam Baterflaj (Suzuki), Kavalerija rustikana (Lola), Norma (Adalđiza), Don Đovani (Elvira), Kneginja čardaša (Silva), Boemi (Mizeta), Pikova dama (Prilepa), Zorka (Mileva), Seviljski berberin (Rozina), Posljednji ljetni cvijet (Gospođica N. N.), Karmen (Karmen, Mercedes), Omnibus opera (S. Barber: Partija bridža – Džeraldina), Čarobna frula (Tri dame), Pop Ćira i pop Spira (Jula), Pepeljuga (Pepeljuga), Faust (Zibel), Aida (Amneris)


Galerija

Nagrade

Tokom školovanja nastupala je na brojnim međunarodnim takmičenijma održanim u Srbiji:
– 1998. Međunarodno takmičenje mladih pevača „Petar Konjović“ – 1. nagrada
– 1998. Međunarodno takmičenje „Nikola Cvejić“ – 1. nagrada i specijalna nagrada za najboljeg mecosoprana
– 1999. Međunarodno takmičenje „Obzorja na Tisi“ – 1. nagrada i specijalna nagrada za najboljeg mecosoprana.

Godišnje nagrade Srpskog narodnog pozorišta, za najbolje ostvarenje u sezoni:
– 2006. za ulogu Adalđize (Norma)
– 2008. za ulogu Silve u Knjeginji čardaša
– 2012. za ulogu Zorke Marić u operi Mileva Aleksandre Vrebalov
– 2013. za ulogu Rozine u operi Seviljski berberin
– 2019. za ulogu Angeline u operi Pepeljuga Đoakina Rosinija

Na Internacionalnom festivalu savremene opere Armel u Segedinu (Mađarska), sa Operom Srpskog narodnog pozorišta osvojila je nagradu za najboljeg ženskog izvođača za 2013. godinu, tumačeći ulogu Gospođice N.N. u operi Posljednji ljetni cvijet Zorana Juranića. Kao pobednica festivala nagrađena je i učešćem na Novogodišnjem koncertu u Viktorija holu u Ženevi (Švajcarska).

VideoIz medija

Solisti opere SNP za pomoć centru „Živeti uspravno“
Do mlađe publike lakšim repertoarom
Karmen i Eskamiljo zagrejali strast i osećanja publike