MARIJA CVIJIĆ

sopran, solistkinja Opere

Rođena u Novom Sadu. Ljubav prema pevanju i muzici stekla je još odmalena, kada je bila član „Bajićevih slavuja“. Niže i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Isidor Bajić“, gde je završila dva odseka: klavir i solo pevanje.

Dobitnica je nekoliko prvih nagrada na republičkim takmičenjima iz solfeđa, u Beogradu i Novom Sadu. Po zavšetku Srednje muzičke škole, upisuje osnovne studije solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi mr prof. Vere Kovač Vitkai. Diplomira je 2009. godine.

Tokom studija je učestvovala na mnogim takmičenjima za solo pevače, gde je osvojila više prvih nagrada. Dobitnica je i stipendije za talentovane mlade pevače „Melanija Bugarinović i ćerke Mirjane Kalinović-Kalin“. Do sada je održala oko dvadeset solističkih koncerata širom zemlje.

Od 2013. godine je stalni član Srpskog narodnog pozorišta. Kao solista SNP-a nastupala je u ulogama: A. Lorcing: Luiza (Proba za operu), J. Gotovac: Pastirče (Ero s onoga svijeta), D. Čimaroza: Karolina (Tajni brak), D. Despić: Erža (Pop Ćira i pop Spira). Posebno se ističe uloga Kraljice noći u Mocartovoj Čarobnoj fruli i Solo sopran u kantati Karmina burana K. Orfa.

Stalni je član Udruženja umetnika „Visoko C“, gde je stekla je veliko scensko iskustvo, igrajući preko četiri stotine predstava „opere za decu“ širom Srbije i u inostranstvu.

Operski repertoar

Đ. Verdi: Rigoleto – Đilda, Rigoletova ćerka
V. A. Mocart: Čarobna frula – Kraljica noći, Prva dama; Bastijen i Bastijena – Bastijena
K. Orf: Karmina burana – Solo sopran
D. Čimaroza: Tajni brak – Karolina
D. Despić: Pop Ćira i pop Spira – Erža
A. Lorcing: Proba za operu – Lujza
J. Gotovac: Ero s onog svijeta – Pastirče
P. Krstić: Snežana – Snežana
A. Bahun: Baš-Čelik – Mila
Ž. Bize: Karmen – Fraskita, Karmenina drugarica
I. Kalman: Kneginja čardaša – Kontesa Anastazija Egenberg (Stazi)

 

Galerija

 

Video